Saoedi-Arabië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

06 april 2021 door Patrick Goede

Saoedi-Arabië wil komend decennium 10 miljard bomen planten

In Saoedi-Arabië heeft kroonprins Mohammed Bin Salman het plan opgevat om de komende 10 jaar 10 miljard bomen te planten in het land. Daarmee wordt gepoogd de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk te verminderen. Volgens nu.nl is Bin Salman zich ervan bewust dat Saoedi-Arabië als één van de grootste olie-exporteurs extra stappen zal moeten zetten ze op het gebied van klimaatverandering.

De 10 miljard bomen maken onderdeel uit van een groter plan van Bin Salman. Hij wil namelijk ook andere landen in het Midden-Oosten stimuleren om in totaal 50 miljard bomen te gaan planten. Dat zou het initiatief het grootste herbebossingsplan ooit maken. Het wordt wel een flinke uitdaging want het regent slechts twintig dagen per jaar in Saoedi-Arabië. In Nederland regent het gemiddeld 186 dagen per jaar.

Het zou fantastisch zijn als de plannen doorgang vinden, ook vanwege de massale kap van bomen in het Amazonegebied. De verwezenlijking van de tekst uit Jesaja 35: "De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos", lijkt met deze plannen dichterbij te komen. Kroonprins Bin Salman is echter niet van onbesproken gedrag, zo heeft hij de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de gruwelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Het blijft gissen naar de werkelijke motieven van wereldleiders als Bin Salman. Maar als de praktijk de aarde gaat vullen met nieuwe zuurstof en bossen is het iets om verheugd over te zijn.

Reacties

N
In dit artikel staat een storende fout, want de co2 uitstoot wordt niet vermindert, maar de co2 opname wordt vermeerdert, door meer bossen (net als meer natuurlijke (landbouw)groen) Dus Patrick kun je daar in het vervolg letten in je verslaggeving

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen