Paus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 maart 2021 door Patrick Goede

Paus verlaagt vanwege coronacrisis salaris van kardinalen

Paus Franciscus laat ook in zijn financiële bewind zien oog te hebben voor minderbedeelden. De hoogste salarisschalen moeten 10 procent van hun salaris inleveren om de coronacrisis te lijf te gaan. Vanwege het uitblijven van toeristen in het Vaticaan zou er anders een tekort van 50 miljoen euro ontstaan. Dat meldt de Volkskrant.

Afdelinsghoofden en secretarissen moeten 8 procent salaris inleveren en priesters en ander werknemers bij de Heilige Stoel 3 procent. De verlagingen gaan per 1 april voor onbepaalde tijd in. De loonsverhogingen worden met twee jaar opgeschort. Behalve voor werknemers in de onderste drie salarisschalen. Zo laat de paus, die opgroeide in een normaal arbeidersgezin, zien dat hij oog heeft voor de 'minderbedeelden'.

De meeste kardinalen verdienen tussen de vier- en vijfduizend euro per maand. Ze wonen bovendien in huizen die ver onder de martkwaarde verhuurd worden. De paus heeft hier dus mogelijk rekening mee gehouden in zijn besluitvorming. De paus ontvangt zelf overigens geen salaris. "Alles wat hij nodig heeft, ontvangt hij van het Vaticaan", meldt de Volkskrant.

Reacties

Had net gesolliciteerd naar de functie van kardinaal.Denk dat ik mijn sollicitatie maar intrek.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen