Reinier Sonneveld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

02 april 2021 door Patrick Goede

Reinier Sonneveld legt uit wat er zo goed is aan Goede Vrijdag

Theoloog Reinier Sonneveld legt aan de hand van een beeldende metafoor uit wat er 'goed' is aan Goede Vrijdag. Het is natuurlijk nogal iets om de kruisiging van Jezus Christus goed te noemen. Waarom doen we dit eigenlijk?

Reacties

Wij noemen Goede Vrijdag niet GOED, omdat Jezus liefdevol bleef tot het einde, maar omdat God – toen wíj Jezus aan het kruis sloegen – in Hem bezig was om ons met Zich te verzoenen. God heeft over de kruisiging van Zijn Zoon zo geregeerd, dat Jezus in het lijden, dat Hij onderging, ónze zonden heeft gedragen. Zo heeft God op GOEDE Vrijdag in Christus ons met Zich verzoend. Paulus zegt: ‘Wij zijn dan gezanten namens Christus, alsof God Zelf door ons smeekt. Namens Christus smeken wij u: laat u met God verzoenen.’(2 Kor. 5: 18vv)
(14:08 Vervolg) Onder ons mensen komt het zelden voor, dat iemand voor een rechtvaardige sterft, zich opoffert voor een rechtvaardige zaak. Misschien gaat iemand nog zover, dat hij zijn leven geeft voor een goed mens, een weldoener, aan wie je veel te danken hebt. Maar in tegenstelling tot de liefde, die onder ons mensen gevonden KAN worden, ging Gods liefde zover, dat Hij in de persoon van Zijn Zoon Jezus Christus VOOR ONS zondaren gestorven is (Rom. 5: 7, 8). Dat is niet normaal, niet meer menselijk. Daarom noemen wij Goede Vrijdag GOED!
(0:12 Vervolg) Op Goede Vrijdag heeft er een ruil heeft plaatsgevonden tussen Christus en ons: een ruil, die ons redding bracht en leven, en die daarom door Luther de ‘zaligmakende’ ruil wordt genoemd. Deze ruil: omdat Jezus Christus toen al het onze, al jouw en mijn zonden op Zich heeft genomen en daarvoor is gestorven, kan nu al het Zijne van ons worden: Zijn vrede, Zijn rechtvaardigheid en Zijn relatie tot de Vader. Daarom noemen wij Goede Vrijdag GOED!Vandaag – 4 april – is het Pasen: de Here is waarlijk opgewekt! Halleluja!Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen