Rutte Sionkerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2021 door Redactie

Rutte vindt GerGem Urk egoïstisch; scriba met dood bedreigd

De Sionkerk op Urk kwam woensdag in het nieuws na het besluit om bij wijze van ‘proef’ de kerkdeuren weer te openen. Afgelopen zondag werden alle gemeenteleden uitgenodigd en waren er tweemaal 375 kerkgangers in het gebouw met een capaciteit maximaal 500 personen. Er wordt heftig gereageerd op het nieuws. Meerdere leden van de kerk hebben bedreigingen ontvangen. 

In een brief aan haar gemeenteleden schreef de kerk dat de geestelijke nood zo hoog is dat men heeft besloten om deuren weer open te zetten voor de hele gemeente. Afgelopen zondag was iedereen al welkom. Daarbij wordt de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd, zijn mondkapjes niet verplicht en wordt er tijdens de dienst gezongen, zij het in mindere mate. De mensen wordt gevraagd om tussen iedere volwasene twee kinderen te laten zitten in de kerkbanken. Ook dienen kerkgangers hun handen te desinfecteren bij binnenkomst. 

Ouderling en woordvoerder van de kerkenraad H. Snoek stelde eerder dat het om een proef gaat. Hij verwijst daarbij naar landelijke fieldlab-experimenten zoals voetbalwedstrijden, theatervoorstellingen en festivals en voegde daaraan toe dat de kerkenraad direct ingrijpt als de diensten tot coronabesmettingen leiden: “Dan wordt de proef met onmiddellijke ingang gestaakt.”

Russisch Roulette
De kerk werd binnen de kortste keren landelijk nieuws. Er werd heftig gereageerd op het besluit om ook proef te gaan draaien. Zo stelde OMT-lid Marion Koopmans in gesprek met Omroep Flevoland dat de gereformeerde gemeente “Russisch Roulette” speelt: "Ik denk dat het niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland. We zien juist bij jongeren de besmettingscijfers flink toenemen. Afgelopen week zaten de 18-24 jarigen het hoogst van allemaal. We weten uit eerdere ervaringen dat je er dan serieus rekening mee moet houden dat dit doorschuift naar de oudere groepen. Generaties zijn niet te scheiden. Zij nemen hiermee een groot risico.”

Rutte doet beroep op kerkleiding
Tijdens het coronadebat dat gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond, kwam de situatie in de Sionkerk ook meerdere keren ter sprake. Demissionair premier Mark Rutte stelde erg geschrokken te zijn van het besluit van de gereformeerde gemeente op Urk: “Ik vind het onverstandig. Het is volgens mij heel christelijk om ook na te denken over je naaste. Het is egoïstisch om nu met 500 mensen in een kerkgebouw te gaan zitten. Ik ben daar echt heel ontsteld over.”

Vera Bergkamp (D66) vroeg vervolgens aan Rutte of er niet iets gedaan kan worden aan deze situatie op het gebied van handhaving of voorlichting: “Dit is zo’n verkeerd signaal naar de ondernemers die dicht zijn en de terrassen die niet opengaan. Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we hebben ook regels en afspraken met elkaar.”

"Het is heel egoistisch om nu met 500 mensen in een kerkgebouw te gaan zitten."

Rutte stelde echter niet aan dat grondrecht te gaan tornen: “De vrijheid van godsdienst blokkeert de mogelijkheid om in de kerk in te grijpen. Dat gaan we dus ook niet doen. Ik wil dat ook helemaal niet. Ik doe wel een beroep op de leiders van deze kerkelijke gemeenschap: we hebben op dit moment 113.000 mensen in Nederland die besmettelijk zijn. De risico’s die je neemt als je met 500 mensen in een kerk gaat zitten zonder anderhalve meter en geen mondkapjes op, het is volstrekt onverantwoord.”

“Ik ga ervanuit dat ze het nog een keer heel precies gaan wegen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook als christen”, aldus Rutte. ”Ik heb altijd in de Bijbel gelezen en geleerd van mijn ouders en dominees dat het christendom begint en eindigt met: je leeft niet alleen voor jezelf, je leeft ook voor de ander. Dat vind ik een zeer belangrijk christelijk uitgangspunt. Ik doe een groot beroep op deze kerkelijke leiders om dat uitgangspunt ook hier toe te passen.”

Doodsbedreigingen
Niet alleen vanuit politiek Den Haag wordt er gereageerd op het besluit van de kerk om weer volledig open te gaan. De telefoon van de scriba en de woordvoerder van de kerkenraad staan roodgloeiend. Daarbij kwamen ook doodsbedreigingen binnen. Zo nam de dochter van de scriba woensdag de telefoon op waarop haar verteld werd dat de strot van haar vader doorgesneden moet worden. Ook kreeg de dochter van woordvoerder van de kerk H. Snoek iemand aan de lijn die haar vertelde wat er met haar moest gebeuren. In gesprek met De Stentor vertelt Snoek dat diverse leden van de kerk boze telefoontjes en bedreigingen binnenkregen: “Ik had wel wat reacties verwacht, alleen zulke bedreigingen zijn natuurlijk verschrikkelijk en triest.”

Gesprekken
De landelijke synode van de gereformeerde gemeenten stelt in een reactie tegenover RTL Nieuws dat het standpunt van de Sionkerk niet hun standpunt is. Het medium sprak hierover met preses ds. P. Mulder die aangaf het gesprek aan te gaan met de kerkenraad van de Urker gemeente: “Ik moet er gelijk bij zeggen: ik heb niet de bevoegdheid om in te grijpen. Een kerkenraad is autonoom. Maar dat betekent niet dat ik niet met hen in gesprek ga.”

Ook burgemeester Cees van den Bos wil in gesprek met de kerkenraad. Hij stelt dat de gemeente Urk niet achter de voordeur van de kerk mag handhaven en dat de verantwoordelijkheid daardoor bij de kerk zelf ligt. Wel beloofde hij het gesprek aan te gaan met de kerkenraad van de Sionkerk. De kerkenraad staat hier ook voor open. 

Op sociale media werd volop gereageerd. CIP.nl zet een aantal reacties op een rijtje:

Arjan Dokman: Twee kerkdiensten per zondag, 400 mensen per dienst, dat is dus al gauw 800 x 95 euro = 76.000 euro boete voor deze kerk. Per zondag, iedere week opnieuw, graag vooraf en contant afrekenen. Niemand staat boven de wet.

Hans Cijs: Deze kerk trekt zich dus helemaal niets aan van de Kwetsbaren in de samenleving. Een kerk onwaardig!! Laat ze de Bijbel nog eens "helemaal" lezen... heidenen zijn het.

Robert Barneveld: Prima. Dat gaat slachtoffers opleveren. Voor hen zal het gods wil zijn. Wat mij betreft is het natuurlijke selectie.

Suuz Engelen-Verhoef: Was het FvD niet heel groot op Urk toevallig?

Monique Verweijmeren: Prima, als ze maar wel in Urk blijven dan... hekje er om heen graag.

Sjoerd Jaspers: Homeopathische verdunning van Urk. Geloof niet dat ik er wakker van kan liggen hoor. Sommige problemen lossen zichzelf op, zullen we maar zeggen.

Ralf Ramakers: Het geloof gebruiken voor burgerlijke ongehoorzaamheid is in deze tijd wel het toppunt van blasfemie!!

Susanne Hemelrijk: Belachelijk weer. Hopelijk flinke boete, anders kan alle horeca ook wel opengaan met al haar terrassen (wat overigens logischer, leuker en belangrijker zou zijn dan de kerken)!

Wouter Schuurmans: Bah, bah, bah, per direct ziekenhuisbedden en ic ontzeggen...

Tineke van Dijk: Moeten ze meteen weer een eiland van maken, wel... zonder verbinding met het vaste land!

Michiel Jansen-Dings: Hier kan ik alleen maar bewondering voor opbrengen. Dit is het juiste signaal in de juiste woorden.

Aileen Agter: Die Urkers hebben tenminste lef, dat zouden ze hier ook moeten doen. Al die coronaregels zijn overbodig, er is uit niets bewezen dat het werkt.

Erlien Wubs: Moeten ze in geval van corona ook geen gebruik maken van de medische zorg - Gods wil enzo.

Marco Carl: Prima, verder niet zeuren als mensen besmet raken en de ziekenhuizen vol raken. Ook dan geen gebruik maken van de zorg. Op een volwassen manier is er namelijk gekozen dit te doen. Verantwoording nemen heet dit.

Jan Heijmans: Willem Engel is de nieuwe voorganger. Sybren van Haga neemt de collecte voor zijn rekening.

Hans Kanbier: Graag wil ik de gereformeerde gemeente Urk dankzeggen voor deze daad van menslievendheid naar de wereldgemeenschap. Zij stellen zich zich op deze wijze vrijwillig beschikbaar om door het virus geruimd te worden. Hiermee zal het door God gewenste natuurlijke aantal doden eerder gehaald worden zodat er minder anderen hoeven te overlijden.

Nadine Bults: Misschien kunnen we van Urk weer een eiland maken?

Lidia de Jong: Lijkt mij een mooie testcase voor de tunnelvisionairs van het OMT..... indien Urk het overleeft kan het hele land weer open!

Nanda van der Velden: Laat ze lekker, die Urkers. Ik ben zeer benieuwd hoe dit er over twee weken uit ziet bij hen. Veel besmettingen? Dan lekker afbakenen. Geen besmettingen, dan heeft deze hele lockdown totaal geen zin gehad!

Souf Thalla: Hier kan de horeca een voorbeeld aan nemen. Ik ben blij dat mensen hun ogen beginnen te openen. Het goede wint altijd van het kwaad. Goed gedaan, kerk.

Natascha Mariska: Gelijk hebben ze. De maatschappelijke, sociale en psychische schade als gevolg van de maatregelen is geheel disproportioneel.

Lex Haak: Het is schandalig, dom en vreselijk egoïstisch. Als daar een flinke uitbraak komt, zit heel Nederland nog langer thuis omdat Rutte en de Jonge alleen naar landelijke en niet naar regionale cijfers kijken. Dat jullie van de gergem geen vaccinatie willen inverband met de voorzienigheid is allemaal best, maar wees niet zo egoïstisch. Wacht even tot de groepsimmuniteit op niveau is!

Johan van Rijswijk: Das wel lekker aantikken voor onze schatkist en die kan wel wat gebruiken. Geen mondkapje in gesloten ruimte is €95 x 450 mensen dat is €42.750 x 2 keer per week. Kunnen we dan gelijk doorstorten naar de horeca die zich wel netjes aan de regels houden.

Andre Sportmassage: Draai het eens om. Laat ze in Urk eens hun gang gaan. Wat als straks blijkt dat er geen besmettingen zijn. Dan kan straks gewoon heel Nederland open. Ik vind het een mooie test. Bij de testen van fieldlaps zijn ook goede resultaten. Dus wie weet.

Annemiek Erkens: Ik zou willen dat de hele maatschappij (middenstand, horeca) een voorbeeld aan hen nam! Van mij mogen ze gewoon open. Terug naar het oude normaal! Wég met die onmenselijke, nutteloze en ongezonde maatregelen.

Anne Zegel: Wat een ophef om niks. Iedereen mag achter de voordeur zelf bepalen wat hij/zij doet. Dat geldt ook voor kerken, moskeeën etc.

Marcel Roaf: Prima dat ze weer open gaan zonder regels. Zie het als een test, als er volgende maand niet extreem veel mensen in urk overleden zijn met corona, kan de rest van het land ook weer los.

Robbert Euving-De Boer: Niks van aantrekken lekker open gaan en je leven weer invullen met dingen waar je gelukkig van wordt. Beleid is over en uit en wankelt aan alle kanten. Nog even mensen en zijn we er vanaf en kunnen we beginnen met vervolging van de aansprakelijke. Go Urk! Mijn steun hebben jullie.

Bertus Buurman: Het is toch ook een schande wat die kerk wil. Als het een moskee geweest was zou Nederland te klein geweest zijn.

Istvan Kruts: In plaats van de 1,5 meter, kinderen tussen de volwassenen? Wie heeft dit verzonnen? Kinderen zijn dan wel minder kwetsbaar, maar het zijn wel de grootste verspreiders.

Priscilla Verbrugge: Kabinet hoeft niet in quarantaine als iemand van hun besmet is. Hoeven niet thuis te werken. Laat die kerk toch lekker gaan. Er zijn al zoveel mensen die corona hebben gehad. Dat kan je niet aan de buitenkant zien. Hou op met dat oordelen. Laat iedereen in zijn waarde.

Lees ook: Hoe christenen reageren op het corona-experiment van de Gergem op Urk.

Steun onze berichtgeving. Word lid!

Reacties

Zoals wel vaker snap ik ook nu de heisa niet zo. Wat ik ook niet snap is dat heel veel christenen het belang van elkaar persoonlijk ontmoeten bagatelliseren. Dat zegt veel. Vind het nogal slap, eigenlijk.

Laat ze lekker gaan! Als er sinds december geen besmetting is, dan is dit een logisch vervolg.Kerken die hun nek uitsteken moeten sowieso onze sympathie hebben, boven kerken die braaf binnen de D666 lijntjes kleuren.Succes verder met het veroordelen van je naaste. Maak er een ‘mooie’ dag van.
I
Beter in Gods handen te vallen dan in handen van mensen, zei David. Het is geen russische roulette die uitgevoerd wordt door een in en in verdorven mens. Die mens die dat doet, een revolver op een medemens richten met een paar lege hulzen en dan misschien een voltreffer, die moet vrezen voor de Allerhoogste als hij/zij geen spijt betuigt. Zoiets doet Koopmans werkelijk met de experimentele vaccins, wie fatale bijwerkingen krijgt heeft pech. En hoe het in de komende jaren gaat is ook maar afwachten. Over russische roulette gesproken.
P
Een goede stap van de Sionskerk. Ik wou dat meer kerken zo verstandig waren.
Toon meer reacties (58)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen