vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 maart 2021 door Redactie

'Verdient iemand die zich niet laat vaccineren een plek op de ic?'

Eerder deze week bleek uit een onderzoek dat orthodoxe christenen die geen coronavaccin willen, wel willen dat men in het ziekenhuis er alles aan doet om hun leven te verlengen als ze met corona worden opgenomen. Artsen reageerden verbaasd en mensen vroegen zich hardop op af of vaccinweigeraars wel behandeld moesten worden. De Gelderlander sprak erover met verschillende experts.

In het artikel wordt onder andere de vraag gesteld of iemand die zich niet heeft laten vaccineren een plek verdient op de ic. Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam, heeft daar geen twijfels over: “Ja. Je kunt mensen niet op de ic weigeren om keuzes die ze eerder hebben gemaakt. Iemand die met te veel alcohol op achter het stuur een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt wordt ook de toegang tot de ic niet ontzegd. Vanuit de niet-christelijke logica voelt het heel inconsistent, vaccinaties wegeren maar ic-zorg claimen. Maar een liberaal-democratische overheid kan niet anders dan dit soort keuzes van haar burgers tandenknarsend tolereren.”

“Vaccineren wordt door een deel van de christenen gezien als vooruitgrijpen op iets waarvan je nog niet weet of het gaat gebeuren”, legt Astrid Bokhorst van NPV Zorg uit. “Het is in hun ogen een gebrek aan vertrouwen op God. Wij vinden dat we daar respect voor moeten hebben.”

Lees het hele artikel in De Gelderlander.

Reacties

Als dit HIER een discussie is, zegt dat veel over de gemiddelde CIP-lezer.Dat die vraag überhaupt gesteld wordt.
J
Flink wat framing in zoals geciteerd in dit artikel. "(...)vaccinaties weigeren maar IC zorg claimen". Onzin, als je echt ziek bent hoef je niets te claimen. "een liberaal-democratische overheid (...) tandenknarsend tolereren". Werkelijk? Maar nu concreet: welke personen zullen in dit geval werkelijk tandenknarsend toekijken? Rutte? Kaag? Voorlopig (ook als het aan mij ligt) krijgt iedereen, ook de niet-gevaccineerden, een plek op de IC, indien nodig.
J
Een ander discussiepunt is wellicht: zouden rokers meer ziektekostenpremie moeten betalen (ik vind van wel)? Of, moeten diegenen die zich niet willen laten vaccineren een hogere ziektekostenpremie betalen? Dit vind ik lastiger om met ja of nee te beantwoorden.

Of: kunnen geheelonthouders minder verzekeringspremie autorijden betalen? En: kunnen gevaccineerden minder verzekeringspremie gezondheidszorg betalen? Dit zijn geen retorische vragen, me dunkt dat voor elk antwoord wat te zeggen valt.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen