Christenen Tanzania
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 maart 2021 door Jeffrey Schipper

In Tanzania beweren christenen dat ze de 'corona-duivel' kunnen wegbidden

In de gemeente van pinkstervoorganger Emmanuel Mayunga in Tanzania kwamen onlangs honderden christenen bijeen. Ze baden om een einde aan de corona-pandemie. De pastor verzekerde zijn volgelingen dat ze niet ziek zouden worden.

"Dit virus is veroorzaakt door de duivel en wij zullen niet sterven, omdat we van Jezus zijn", stelde Mayunga luid tijdens de samenkomst, waarna vanuit de gemeente een luidkeels 'amen' te horen was.

"In de naam van Jezus Christus beveel ik het coronavirus en alle duistere machten om Uw volk te verlaten", aldus de voorganger, waarna hij een een slang-achtig gesis liet horen en zijn handen op gemeenteleden legde. Een vrouw die beweerde coronasymptomen te hebben, viel op haar rug. "Als je een drager van het virus bent, verklaar ik genezing in Jezus' naam!", beval Mayunga, waarna de vrouw verklaarde zich beter te voelen. "Dit is de kracht van gebed. Laten we op Hem vertrouwen!", zei ze.

"In de naam van Jezus Christus beveel ik het coronavirus en alle duistere machten om Uw volk te verlaten."

Vasten en bidden
Dergelijke gebeurtenissen zijn niet incidenteel en vinden in Tanzania op grote schaal plaats, schrijft Religion News. Adviezen van gezondheidsautoriteiten om afstand te houden worden genegeerd, met de kracht van gebed als argument. Zelfs de president van het land, John Magufuli (1959-2021), ging daarin mee. Hij weigerde om gebedshuizen en restaurants te sluiten en verklaarde dat een demon het virus heeft gebracht. "Corona kan niet overleven in het Lichaam van Jezus (Gods kerk op aarde, red.) en zal verdwijnen", aldus de onlangs overleden president.

Magufuli spoorde religieuze leiders in het Oost-Afrikaanse land dat 60 miljoen inwoners telt aan om dagelijks te bidden en te vasten, zodat God een einde zou maken aan de pandemie. Sommige religieuze leiders hebben hun land zelfs coronavrij verklaard als krachtige geloofsdaad. Anderen zeiden een 'profetische boodschap' ontvangen te hebben met hét middel tegen corona, verwijzend naar een medicijn.

Tanzania 'coronavrij'
Ook de president verklaarde het land, dat voor 60 procent uit christenen en 30 procent uit moslims bestaat, coronavrij. "Dankzij God is corona uitgeroeid", verklaarde Magufuli vorig jaar tijdens een kerkdienst in de hoofdstad Dodoma. Hij complimenteerde de gemeenteleden omdat ze geen mondkapjes bij zich hadden. De president overleed op 17 maart op 61-jarige leeftijd. De officiële oorzaak van overlijden is een complicatie aan het hart, maar vrij algemeen wordt aangenomen dat corona de onderliggende oorzaak van zijn overlijden was.

"Geloof en wetenschap vormen geen tegenstelling. Gebed houdt de gemeenschap bij elkaar, terwijl de wetenschap praktische middelen aanreikt om het virus te bestrijden."

Ondertussen groeit in Tanzania het wantrouwen over de officiële coronacijfers die naar buiten worden gebracht. De autoriteiten worden ervan beschuldigd dat ze het aantal ziekte- en sterfgevallen bagatelliseren. In totaal zijn ruim 500 coronabesmettingen en 21 sterfgevallen gemeld. Oppositieleiders en mensenrechtenactivisten schatten in dat het werkelijke aantal besmettingen duizenden malen hoger is. Ze maken melding van overvolle ziekenhuizen en nachtelijke begrafenissen.

Geloof én wetenschap
Damaris Parsitau is hoofddocent op de afdeling filosofie, geschiedenis en religiewetenschappen aan de Egerton Universiteit in Kenia. Hij is sceptisch over de overtuiging dat geloof en gebed het coronavirus tegenhouden. "Afrikaanse christenen bidden al tientallen jaren op dezelfde manier dat aids/HIV en ebola verdwijnen. Met dezelfde logica wordt nu corona bestreden. Geloof en wetenschap vormen geen tegenstelling. Gebed houdt de gemeenschap bij elkaar, terwijl de wetenschap praktische middelen aanreikt om het virus te bestrijden."

Pastor Mayunga kan zich hier niet in vinden en blijft spreken van een strijd tussen God en de duivel. "Alleen God kan het virus stoppen. De wetenschap heeft vanaf het begin geprobeerd om een oplossing te vinden, zonder succes. Laten we vertrouwen hebben in God."

Foto: een aanbiddingssamenkomst in 2019

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen