Iraanse christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 maart 2021 door Patrick Goede

Christelijk echtpaar veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege huiskerk in Iran

De prijs die Iraanse christenen moeten betalen om samen te komen is hoog. De 62-jarige Homayoun en zijn 42-jarige vrouw Sara zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 2 en 11 jaar lang voor het leiden en bijwonen van een huiskerk. Dat laat Open Doors weten.

Homayoun heeft ook nog eens te kampen met de ziekte van Parkinson in een vergevorderd stadium. Al in 2019 werd het echtpaar gearresteerd en gevangen gezet tijdens een vakantie in Amol. De andere christenen met wie ze op vakantie waren mochten gaan. Vervolgens werd het echtpaar overgeplaatst naar de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Politieke gevangenen worden daar vaak vastgehouden en de plek staat ook wel bekend als een "martelfabriek".

Na een maand mocht Homayoun de gevangenis weer verlaten maar zijn vrouw werd in totaal 67 dagen vastgehouden, waarvan 30 in complete isolatie en duisternis. Sara onderging een extreme psychische marteling. Helaas is het verhaal van het echtpaar geen uitzondering in Iran. Afgelopen november hoorde het stel de uiteindelijke straffen maar pas deze maand kwam hun zaak publiekelijk naar buiten. Hun advocaat roept de regering op om deze beslissing terug te draaien en hen "vredig hun geloof te laten uitoefenen".

Iran staat nummer 8 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Beeld: Article18

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen