Mohammed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2021 door Redactie

Algerijnse christen krijgt vijf jaar cel voor delen Mohammed-cartoon op Facebook

In Algerije is een christelijke man veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het delen van een Mohammed-cartoon op Facebook. Deze 'repost' stond al drie jaar lang op het Facebook-account van Hamid. Een extremistische honinghandelaar met wie Hamid zaken deed, diende eind vorig jaar een klacht tegen hem in. Met grote gevolgen blijkt nu volgens Morning Star News.

Hamid is een 43-jarige kippenboer en vader van vier kinderen onder de 7 jaar oud. Zijn advocaat, Farid Khemisti, zegt dat Hamid zo'n lange straf gekregen heeft omdat hij christen is. Ook moet de kippenboer een boete van ongeveer 750 dollar betalen. "Ik hoopte echt dat hij maximaal zes maanden cel zou krijgen", aldus de advocaat. "Dat is het maximale dat een eerlijke rechter als straf zou kunnen geven. Maar ik denk niet dat het feit dat Hamid christen is het makkelijker heeft gemaakt."

De advocaat sprak de rechter vervolgens op dit vermoeden aan en zag hem naar eigen zeggen van kleur verschieten. "'Als deze straf komt door het feit dat mijn cliënt christen is, zeg het dan eerlijk', zei ik hem. Natuurlijk vond hij dat niet leuk. Ik zag hem van kleur verschieten."

In artikel 144 van de wet staat dat het beledigen van de profeet Mohammed kan leiden tot een celstraf van maximaal vijf jaar. Deze wet is zeer omstreden en wordt aangevochten door tal van mensenrechtenorganisaties. Volgens advocaat Farid Khemisti had Hamid geen kwaad in de zin met zijn deelactie. Daarnaast zou de rechter Hamid dezelfde straf hebben gegeven als Hamid de maker van de cartoon zou zijn geweest. "Hamid heeft mij verzekerd nooit de islam of wie dan ook enig kwaad aan te hebben willen doen. Hij weet niet hoe hij in deze situatie terecht is gekomen. Als ik niet in zijn onschuld zou geloven had ik hem niet verdedigd", aldus zijn advocaat.

De vader van vier kinderen kan nog in hoger beroep en naar het Hooggerechtshof. Mogelijk wordt hij dan vrijgepleit. Algerije staat nummer 24 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Reacties

Ik snap niet waarom zo’n man dat doet: kwetsen van godsdienstige gevoelens en personen. Het is gevaarlijk voor de vrijheid van christenen in die landen.
G
Ik snap ook niet waarom die man dat doet. Geen christelijk gedrag voor een christen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen