depressief persoon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 maart 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn geliefde broer (58) heeft zelfmoord gepleegd'

"Mijn geliefde broer heeft zelfmoord gepleegd: 58 jaar. Psychisch heeft hij veel geleden. Mijn vraag is: was dat nu op Gods tijd ondanks dat God dit niet gewild heeft?", vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. W. F. ’t Hart geeft antwoord. "Wat een ontzaglijk leed heb je moeten doorstaan en zul je nu ongetwijfeld nog steeds doorstaan. Zelfmoord is aangrijpend en levert daarbij altijd extra verdriet en extra vragen op. Vragen die gesteld mógen worden", maakt de hersteld hervormde predikant duidelijk.

In zijn antwoord verwijst de dominee uit Tholen naar de geschiedenis van Jozef. "De broers van Jozef doen hem heel veel kwaad aan. Ze vatten het plan op om hem te doden. Ruben weet dat te verhoeden. (...) Uiteindelijk openbaart Jozef zich aan zijn broers (Gen. 45) en horen we hem telkens spreken over de wegen van de HEERE. God heeft dit gedaan. Gods weg was deze weg. Het behoort bij Gods verlossingsplan.

Je zou zelfs kunnen zeggen: Door Jozef, die de behouder van het leven heet in Egypte, houdt God de belofte van de Messias in leven. Maar die broers dan? Hebben die geen schuld?! O, zeker wel. “Jullie hebben het ten kwade gedacht.” De broers zijn ten volle verantwoordelijk voor hun daden. Maar Jozef ziet daarachter Gods plan oplichten. Bij Jozef had de HEERE ook geopenbaard dat de broers voor hem zouden buigen. Hij ziet er Gods hand in.

Om over te gaan tot een beantwoording van je vraag: mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen daden en handelingen. En tegelijkertijd gaat er niets buiten de HEERE om. (...) Het moment van sterven van je broer heeft de HEERE bepaald. De wijze waarop dat sterven plaatsvond, is de verantwoordelijkheid van je broer geweest. Het is altijd lastig om dit via het scherm/papier te verwoorden. We missen hierbij de emotie die je wel merkt als je elkaar spreekt. Zeker met zo’n precair onderwerp. 

Nu weet ik dat er mensen zijn die van mening zijn: een kind van God bewaart de HEERE voor zelfmoord. Maar de vraag is of dit Bijbels is. De HEERE zal ons oordelen over datgene wat we gedáán hebben in het léven. Hij oordeelt niet op basis van iemands laatste daad. (...) Kijk omhoog naar Hem Die in al onze benauwdheden benauwd is geweest. Die de Hogepriester bij uitstek is en die medelijden met ons kan hebben vanwege Zijn volbrachte werk", aldus de predikant.

Lees ook: Ds. Peet: "Ik weiger te geloven dat er voor zo iemand geen hoop zou zijn" en Deze twee dominees begeleiden mensen die worstelen met zelfdoding.

Heb ook jij last van zelfmoordgedachten, heb je hier vragen over of ken je iemand die hier last van heeft? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie.


Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
Meer over Zelfmoord »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Wat verdrietig, maar ook wat triest dat deze meneer tot zo'n dwaas antwoord komt. Ja, "er gaat niets buiten de HEERE om.", maar het is een leugen: "het moment van sterven van je broer heeft de HEERE bepaald." Dat wil niet zeggen dat Hij dat (moment) wilde! Hij wil leven en overvloed. Hij heeft enorm verdriet als iemand voortijdig overlijdt, of in dit geval de hand aan zichzelf slaat. Zie ook op Jezus, die huilde toen Lazarus overleden was.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen