sionkerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2021 door Redactie

Gereformeerde gemeente Urk start met 'proef' en laat alle kerkgangers weer toe

De Sionkerk op Urk heeft besloten de deuren weer te openen voor al haar leden. Afgelopen zondag waren er zo’n 375 kerkgangers aanwezig bij de kerkdiensten van de gereformeerde gemeente op het vissersdorp. Ook wordt de anderhalve meter niet langer strikt gehanteerd en wordt er op bepaalde momenten in de dienst gezongen. Ouderling en woordvoerder van de kerkenraad H. Snoek stelt dat het om een proef gaat.

In de kerk kunnen maximaal 500 bezoekers. Afgelopen zondag waren bij beide diensten dus ongeveer 375 bezoekers aanwezig. Tegenover Omroep Flevoland vertelt Snoek dat het om een proef gaat: “We zien de laatste weken het aantal coronabesmettingen op Urk afnemen en vanaf december zijn er nul besmettingen geweest binnen onze kerkgemeente. Wij hebben veel jeugd, zo’n 60 procent, waardoor de risico’s volgens ons klein zijn.”

Volgens hem kon de kerk niet langer wachten omdat de ‘geestelijke nood’ onder kerkgangers steeds meer toeneemt. De kerkenraad legt dit in een brief aan de gemeente uit. Ook vindt men het vervelend dat leden van de kerk de diensten op een zelfgekozen tijdstip bekijkt. Dat werkt volgens de kerkenraad ontkerkelijking in de hand, aangezien binding met het kerkgebouw daardoor minder wordt.

Ontevreden over overheidsbeleid
Trouw meldt dat de kerkenraad de beslissing heeft genomen omdat ze ontevreden zijn over het overheidsbeleid met betrekking tot corona. Het dagblad meldt dat de kerkenraad vindt dat kerken daarbij worden achtergesteld omdat er voor horeca, winkels en onderwijs naar ruimte wordt gezocht terwijl men voor kerken blijft adviseren om het liefst online diensten te organiseren en anders met maximaal dertig kerkgangers.

Geen anderhalve meter
Om zoveel kerkgangers in de kerk te krijgen, is het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Deze maatregelen wordt in de Sionkerk dan ook niet langer strikt gehandhaafd. In plaats van de anderhalve meter afstand tussen huishoudens, heeft men aan alle volwassen leden van de kerk gevraagd om tussen de kinderen in te gaan zitten. Door de kinderen van ieder huishouden om de ouders heen te zetten in de kerkbanken, is er volgens de kerk in de praktijk sprake van anderhalve meter afstand tussen volwassenen. Ook wordt er tijdens de dienst gezongen, zij het een stuk minder dan voor corona. Er is sprake van vier zangmomenten met iedere keer één psalmvers. Een mondkapje is niet verplicht in de kerk.

Routekaart voor kerken
De kerk houdt zich daarmee niet aan de routekaart voor kerken die door werkgroep van Interkerkelijk Contact in Overheidszaken is samengesteld. Het risiconiveau van de veiligheidsregio waar Urk onderdeel van is, wordt op dit moment ingeschaald als zeer ernstig. Dat betekent dat er volgens de routekaart 10 procent van de capaciteit van de kerk aanwezig mag zijn. In het geval van de Sionkerk zouden dat 50 gemeenteleden zijn. In de routekaart wordt bovendien als verzwarende maatregelen in dit risiconiveau aangeven om enkel nog online diensten te organiseren.

Proef
Tot nog toe kwam de gereformeerde gemeente samen met een stuk minder bezoekers en hield men rekening met de adviezen van de overheid. Nu is in principe iedereen zonder gezondheidsklachten weer welkom. Opvallend is dat de woordvoerder van de kerkenraad benadrukt dat het om een proef gaat. Hij verwijst daarbij ook naar de landelijke fiedlab-experimenten met theatervoorstellingen, festivals en voetbalwedstrijden. Snoek stelt tegenover Omroep Flevoland dat de kerkenraad direct ingrijpt als de diensten tot coronabesmettingen leiden: “Dan wordt de proef met onmiddellijke ingang gestaakt.

Reacties

O
Prima ontwikkeling. Kerken nemen hun verantwoordelijkheid en bewegen mee met de ontwikkelingen. Geen landelijke of regionale aanpak als een routekaart, maar lokaal maatwerk.

M
De overheid gehoorzaam zijn? Welnee, dat is toch bekend in Urk?Jammer dat men op deze wijze christenen in een kwaad daglicht plaatst. Maar dat is nog niets bij het ‘ergerlijke’ dat men gewoon maling heeft aan Gods geboden zelf.En dat net nadat men of Baudet heeft gestemd of zijn collega Van der Staaij.Jammer dat de Ger.Gem. drogredenen aanhaalt met betrekking tot ‘geestelijke nood’. Alsof christenen afhankelijk zijn van de ontmoetingen in een stenen gebouw.
P
Moet ik hierbij denken aan de tekst "... waar de Geest van de Heer is daar is vrijheid..." of aan wat Jezus zei: "...Er staat ook geschreven: 'Stel de Heer, uw God, niet op de proef'..."
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen