Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 maart 2021 door Redactie

ChristenUnie terughoudend over kabinetsdeelname: "Ligt niet voor de hand om te gaan praten"

Nadat dinsdag de grote partijen al in gesprek met de verkenners duidelijk hebben gemaakt hoe ze een nieuw kabinet voor zich zien, is het vandaag de beurt aan de kleine partij. Daarbij wordt onder meer naar de ChristenUnie gekeken. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers lijkt vooralsnog echter geen rekening met kabinetsdeelname van zijn partij, zo zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

ChristenUnie was afgelopen vier jaar onderdeel van een kabinet met VVD, D66 en CDA. De kans is behoorlijk groot dat deze drie partijen ook dit keer weer onderdeel zijn van het kabinet. Het is dan ook logisch dat daarbij opnieuw wordt gekeken naar ChristenUnie als mogelijke coalitiepartner. Gert-Jan Segers kreeg na afloop van zijn gesprek met de verkenners direct microfoons onder zijn neus geduwd: “Ik heb gezegd dat de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de grootste partijen. Je moet daar beginnen en dan eigenlijk de rij afgaan. Er zijn ook partijen die elkaar uitsluiten dus dan ligt het natuurlijk minder voor de hand om te gaan praten.”

Op de vraag of hij zich constructief wil opstellen, stelt Segers dat dit kan als deelnemer van het kabinet, maar ook vanuit de oppositie: “Het ligt gewoon niet voor de hand om te gaan praten”, is hij duidelijk over kabinetsdeelname van de ChristenUnie. “Als ze nu bij ons aankloppen, zou ik dat heel vreemd vinden. Er zijn partijen groter en er staan partijen voor ons die eerder verantwoordelijkheid hebben gedragen en eerder hebben deelgenomen aan een coalitie. Waarom zouden die niet gaan onderhandelen? Wat ik ervan vind als ze ons zouden benaderen? Ik zou het een vreemd verzoek vinden.”

Als een journalist vervolgens begint over de paarse stropdas van Segers en de link wil leggen naar een paars kabinet, begint hij te lachen: “Dit is de stropdas van de lijdenstijd”, antwoordt hij gevat. “Het is 40-dagentijd.”

Reacties

P
Blijf trouw aan die C, als partij hoe klein die ook mag zijn ben je een brandende kaars midden in de nacht en laten we er voor zorgen als God ons die tijd geeft dat de kaars over vier jaar niet gedoofd is.
J
Hoi CA van Duijn,

Als je in een coalitie stapt, dan leg je vooraf je programma vast.

Als een van de coalitiedeelnemers, D66, zaken inbrengt die in lijn liggen met het afgesproken programma, MOET je er wel mee instemmen, anders heb je meteen een kabinetscrisis.

Degene die zo´n crisis veroorzaakt is meestal ook de partij, die daar bij verkiezingen op afgerekend wordt, met verlies van zetels dus verlies van macht en invloed. PLUS minder kans om een volgende keer weer, nog een keer als coalitiepartner gevraagd te worden.
c
wat erg jammer is bij dhr Segers dat zijn mondelinge mededelingen veelal niet stroken met hun stem gedrag en dat deze partij het meer eens was met D66 dan met de SGP.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen