geestelijke anglicaanse kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 maart 2021 door Redactie

Adviesrapport Anglicaanse kerk tegen discriminatie: quotum zwarte priesters

De Anglicaanse Kerk overweegt om een quotum op te stellen voor een minimaal aantal zwarte priesters binnen de denominatie. Dit is een onderdeel van anti-discriminatie beleidsplannen van de kerk die zaterdag uitlekte. Daarnaast wordt er in het rapport gerept over het omgaan met controversiële beelden en monumenten van Anglicaanse kerken en kathedralen, meldt de Christian Post.

Slechts één van de 42 Anglicaanse bisschoppen is zwart, het gaat om de bisschop van Chelmsford Guli Francis-Dehqani. Van de Anglicaanse geestelijken heeft 94 procent een witte Britse achtergrond. Volgens het rapport moet, wanneer er nieuwe gegadigden voor een functie worden opgeroepen, hier minstens één iemand van een andere etniciteit bij zitten.

Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten laaide over heel de wereld het gesprek op over discriminatie. Wereldwijd vulden steden zich met Black Lives Matter-protesten en veel organisaties besteedden aandacht aan de kwestie. Naar aanleiding van de gebeurtenissen besloot ook de Anglicaanse Kerk opnieuw het beleid en de verhoudingen tussen witte en zwarte mensen binnen het leiderschap van de kerk aan te pakken.

Er worden nog meer moeilijke kwesties aangeduid in het rapport. Zo moet de Anglicaanse kerk 'erkennen en zich afkeren van de schaamtelijke delen van haar geschiedenis en nalatenschap'. Ook moeten de kerken 'zorgen dat het kerkgebouw geen voorwerpen of delen bevat die bezoekers pijn doen', de Anglicaanse kerk moet een 'gastvrije ruimte voor iedereen' zijn.

Vorig jaar bood aartsbisschop Justin Welby zijn excuses aan voor racisme binnen de denominatie. Hij gaf hierbij aan dat sommige standbeelden en monumenten in een nieuwe context moeten worden weergeven. "Sommige monumenten zullen een naamsverandering moeten ondergaan. Andere standbeelden moeten we verwijderen", aldus Welby.

Sommige mensen zijn kritisch op de beslissingen die het rapport vermeldt. "We hebben ladingen met heiligen, martelaren en helden die allemaal gezondigd hebben, geen van hen is smetteloos. Daarnaast zijn gebouwen gebouwd met geld dat afkomstig is van dubieuze praktijken. Waar houdt het op? Waar ligt de grens", vraagt dominee Andy Bawtree uit River Parish Church in de omgeving van Dover zich af.


Racisme
- Waarom Black Lives Matter een gevaarlijke anti-christelijke beweging is
- Arjen ten Brinke zwijgt niet langer over racisme: "De kerk heeft geen schone handen"
- Waarom een christelijke zwarte vrouw zich verzet tegen Black Lives Matter
- Theoloog juicht deze video over Zwarte Piet en racisme toe
- Gilbert Thera open over racisme: "Als ik het zwembad inging, ging iedereen het zwembad uit"
Meer over Racisme »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen