NCTV
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 maart 2021 door Hour of Power

Pieter-Jaap Aalbersberg beschermt ons land tegen terreuraanslagen: "Geloof geeft alles een plek"

Pieter-Jaap Aalbersberg is Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hij zorgt ervoor dat ons land beschermd wordt tegen terroristische aanslagen, maar ook op het gebied van cybercriminaliteit en staatsvijanden alert blijft. Bij Hour of Power vertelt hij over zijn werk en geloof. “Dat er een God is relativeert, het geeft alles een plekje. Het draait niet om mij, het draait om iets groters”, aldus Aalbersberg.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

In het geval van noodzakelijke besluitvorming bij een nationale crisis, zoals dat nu het geval is, kan Aalbersberg ministers en ambtenaren bij elkaar roepen voor een crisisoverleg. “Dat is één van de taken. We vertellen verder hoe het ervoor staat met de nationale veiligheid en potentiële dreiging van terrorisme. Verder bewaken en beveiligen we specifieke mensen zoals het koningshuis en politici waar dreiging omheen kan hangen. We zijn geen inlichtingendienst. Wij brengen de verschillende veiligheidsdiensten bij elkaar.”

Crisis
Hoe gaat Aalbersberg zelf om met deze tijden van crisis? “Ik heb twee ouders van achterin de 80, dus ik zie hoe kwetsbaar zij zijn. Ik heb een zoon die IC-verpleegkundige is, mijn vrouw werkt in een verpleeghuis en ik heb een zoon die al sinds vorig jaar maart thuis zit te werken. Je ziet wat er gebeurt bij de mensen om je heen. Dat is het bijzondere van deze crisis. We zijn er allemaal zelf onderdeel van. Het houdt mij wel bezig. Je moet zorgen dat je niet in een tunnel komt en nergens anders meer aan denkt. We moeten hier doorheen, we hebben geen andere keus dan ons land en de generaties te beschermen.”

"Bij terrorismebestrijding is religie vaak de grondslag van terreur en geweld"

Geloof
Aalbersberg was als tiener al gelovig, hij denkt daar met plezier aan terug. “De organisatie Youth for Christ heeft mij in de jaren van zoeken erg geholpen. Het ontmoeten van andere leeftijdsgenoten, de oude koffiebars en bijeenkomsten. Dat heeft mij op het juiste spoor gebracht. Dat er een God is die alles gemaakt heeft en een groot plan heeft wat voor ons ligt. Het geeft alles een plekje. Het relativeert. Het draait niet alleen om mij, het draait om iets groters.”

Aalbersberg geeft wel toe dat hij religie soms ingewikkeld vindt. “Bij terrorismebestrijding is religie vaak de grondslag van terreur en geweld. De liefde is dan kwijtgeraakt. Als we de liefde kwijtraken vervalt de grondslag van ons geloof. De liefde die God aan ons betoont is voor mij ook de toekomst buiten het heden. Niets kan ons scheiden van Gods liefde.”

Korpschef
Voordat de nationaal coördinator terrorismebestrijding deze functie op zich nam, was hij korpschef bij de politie in Amsterdam/Amstelland. Hij stond bekend als een korpschef die de verbinding zocht. “Ik heb geweldig samengewerkt met burgemeester Eberhard van der Laan. Hij had een passie voor de stad. Soms heb je verschillen maar daar kun je het dan over hebben. Ik gun alle mensen een geloof en als ze dat niet hebben, dan gun ik ze een passie.”

Reacties

K
"Als we de liefde kwijtraken vervalt de grondslag van ons geloof. De liefde die God aan ons betoont is voor mij ook de toekomst buiten het heden. Niets kan ons scheiden van Gods liefde.”
Een politieman, die als christen in een over het algemeen seculiere organisatie, publiekelijk voor zijn geloof durft uit te komen is een unicum. Nu ken ik hem al lange tijd, maar ik had geen weet van zijn christelijk geloof. Nu bezie ik hem toch door een andere bril.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen