Code Wit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2021 door EO

EO BEAM in actie tegen gedwongen huwelijk

BEAM, de jongerencommunity van de EO, komt samen met duizenden jongeren in actie tegen kindhuwelijken in Nepal. Onder de naam ‘Code Wit’ vragen de jongeren aandacht voor dit onrecht dat al decennia slachtoffers maakt onder minderjarige meisjes.

De aftrap van de actieweek vond plaats in de uitzending van de BEAM Kerkdienst, afgelopen zondag. Daarin was live een huwelijksaanzoek te zien van een volwassen man aan een tienermeisje. Pas op het laatste moment werd aan kijkers uitgelegd dat het aanzoek in scène was gezet. De man en het meisje zijn acteurs en door BEAM ingehuurd. Waar het meisje in de BEAM Kerkdienst luid en duidelijk ‘nee’ kon zeggen op het aanzoek van de man, is dat voor veel meisjes in Nepal onmogelijk.

Huiselijk geweld
Jaarlijks wordt 40 procent van de Nepalese meisjes tussen de 15 en 18 jaar uitgehuwelijkt. Hierdoor kunnen zij hun school niet afmaken. Bovendien leiden deze kindhuwelijken tot huiselijk geweld. Samen met de betrokken community van duizenden jongeren wil BEAM actievoeren om kindhuwelijken te stoppen.

Ondersteuning
Met EO Metterdaad en hulporganisatie Tearfund zamelen BEAM-jongeren deze week geld in om meisjes in Nepal te ondersteunen. Ze krijgen training om voor zichzelf op te komen en hun gezinssituatie wordt verbeterd, zodat uithuwelijken om financiële redenen niet meer nodig is.

Eerdere acties
Al eerder kwam de jongerencommunity van de EO succesvol in beweging om onrecht aan de kaak te stellen en om geld in te zamelen. Zo werden tienermeiden in Tanzania geholpen aan maandverband en kregen prostituees in Nederland praktische hulp en ondersteuning tijdens de eerste maanden van de coronacrisis.

Meer informatie over de actie ‘Code Wit’ is te vinden op BEAM.nl/codewit. Doneren kan op rekening NL88INGB0000300300 van Stichting EO Metterdaad o.v.v. Code wit.

Reacties

Goede actie BEAM, maar...

De laatste BEAM uitgave over sex is misselijkmakend. Alles passeert de (sex)revue. Totaal geen enkele moraal, alle opties zijn mogelijk. Nee, daar wordt de niet wijzer(beter) van.

Hoe laag kun je zinken als "christelijk-EO-blad".K
Overigens: naar de maatstaven van het Oude Testament is er met dit soort huwelijken niets mis. Ook uit het Nieuwe Testament valt niet op te maken, dat dit soort huwelijken niet zouden mogen.

En toch vinden wij vrije partnerkeuze wel belangrijker. Wat mij betreft terecht. Maar helaas geldt die vrije partnerkeuze dan soms weer niet voor iedereen. Dan weten we ineens wel Bijbelteksten te vinden die iets verbiedt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen