Amerikaans Football bidden coach rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2021 door Redactie

Christelijke footballcoach veroordeeld voor bidden met spelers

De christelijke coach Joe Kennedy is veroordeeld door de rechter voor het bidden met zijn team en het houden van bemoedigende toespraken. Schooldistrict Bremerton uit de staat Washington schorste Joe Kennedy voor het motiveren van leerlingen met bemoedigende (Bijbelse) uitspraken en het bidden met de spelers in 2015. Kennedy stapte naar de rechter en ging vervolgens meermaals in hoger beroep, tot nu toe zonder succes. De rechters van de federale rechtbank van de Amerikaanse westkust doen een uitspraak in het nadeel van Kennedy.

Volgens de rechter was Kennedy in dienst van de overheid op het moment dat hij sprak over zijn geloof en voorging in gebed, in deze positie mocht hij niet het geloof verkondigen. De eerste rechtszaak was in 2016, gevolgd door een rechtszaak in 2017 en een beroep op het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2019 die werd afgewezen. Het plaatselijke gerechtshof deed in 2020 een uitspraak in het nadeel van Kennedy, waarna hij stapte naar het rechterlijke circuit van de westkust van de Verenigde Staten. De drie rechters van het circuit doen opnieuw een uitspraak in het nadeel van de christelijke coach Kennedy.

De coach wordt bijgestaan door de christelijke belangenbehartiger First Liberty Institute (FLI). De organisatie geeft aan het niet eens de zijn met de rechterlijke uitspraak van de drie rechters van het negende circuit. "Het verbieden van gebed door coaches is in strijd met de grondwet", aldus FLI-raadslid Mike Berry. "De uitspraak bedreigt de positie van miljoenen Amerikanen die simpelweg de mogelijkheid willen hebben om hun geloof te praktiseren, zonder hun baan hiervoor te verliezen. We willen in hoger beroep gaan en hopen het Hooggerechtshof te bereiken. Dit gevecht is nog lang niet klaar." In 2019 wees het Hooggerechtshof nog het verzoek tot horing af, maar FLI en Kennedy houden hoop op een zaak.

Reacties

K
Waar de ene het ziet als een inperking van zijn vrijheid van godsdienst, vraag ik mij af of wij wel God mogen misbruiken om onze football-wedstrijden te winnen.
M
Beste Kees, volgens mij staat er nergens waarvoor deze coach bidt, dus te stellen dat hij bidt voor een overwinning van zijn team is te snel geconcludeerd.

Als hij dat inderdaad zou doen, zou dat inderdaad vreemd zijn. Want zijn tegenstander in de wedstrijd bidt wellicht het tegenovergestelde...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen