rechter pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2021 door Redactie

Levenslange gevangenisstraf Pakistaanse christen gewijzigd naar doodstraf

De levenslange gevangenisstraf van de Pakistaanse christen Sajjad Masih (36) is gewijzigd in de doodstraf. Een islamitische organisatie stapte naar het gerechtshof om te pleiten voor een verzwaring van de straf van de gelovige, meldt Morning Star News (MSN). "De straf voor godslastering is de dood, er is geen alternatief", stelde de aanklager.

Masih werd in 2011 aangeklaagd voor het versturen van een godslasterende sms. Dit is strafbaar in Pakistan met een levenslange gevangenisstraf en in dit geval zelfs de dood. Sinds 2013 verkeert Masih in de gevangenis, daarnaast moest hij een boete van omgerekend ruim 1.600 euro. "De aanklager stelde dat de doodstraf de enige juiste straf is voor het schenden van de naam van de islamitische profeet en eiste dat Sajjad zonder uitstel werd geëxecuteerd", aldus een anonieme bron.

De uitspraak van de rechter betekent volgens MSN niet veel goeds voor de 24 andere Pakistaanse christenen die in de gevangenis zitten voor godslastering. Zijn zien de mogelijkheid dat radicale moslims ook in hoger beroep gaan in de zaken van de gevangengenomen christenen en pleiten voor een doodstraf voor hun 'misdaad'.

Christenen in Pakistan zijn tweederangsburgers. Het islamitische land staat op de vijfde plek op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Zij worden achtergesteld op verschillende manieren, waaronder in het vinden van werk of het ontvangen van hulp. Er is regelmatig te doen om de godslasteringswetten in Pakistan. In sommige gevallen worden christenen ten onrechte beschuldigd van godslastering. Zij worden hiervoor vervolgd, moeten hoge boetes betalen, worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Wanneer zij alsnog vrijkomen zijn zij hun leven niet zeker. Radicale moslims eisen vaak de dood van de persoon in kwestie. Om deze reden ontvluchten vervolgde christenen hun vaderland vaak met hun familie. Een bekend voorbeeld hiervan is de zaak van Asia Bibi. De moeder werd beschuldigd van blasfemie. Na een lang proces waar wereldwijd mensen bij betrokken waren, werd Bibi vrijgesproken. Ze verkeert momenteel met naar familie op een geheime locatie in Canada.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen