homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 maart 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik heb er toch ook niet om gevraagd om homo te zijn?'

"Met mijn plaatselijke kerkelijke gemeente heb ik contact gehad over mijn homoseksualiteit. In korte hoofdlijnen kwam het er op neer dat homoseksualiteit is verboden en of ik professionele hulp nodig had. Daarna had ik aan contact eerlijk gezegd ook geen behoefte meer. Ik heb de indruk dat er vaak op homo’s neer wordt gekeken, ook in onze kringen. Ik heb er toch ook niet om gevraagd om homo te zijn?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"We moeten ons als kerk (en ik hoor daar ook bij) schamen voor onszelf", antwoordt ds. J. IJsselstein. "We vinden onszelf goed, we zijn blind voor wie we zelf zijn en vellen harde en afwijzende oordelen over anderen. Het is echt verkeerd dat mensen afstand van je nemen. En er is weinig wat erger voelt en meer raakt, dan dat. Ik voel me beperkt in mijn reactie. Op afstand, zonder iemand te kennen, is het zo lastig om iets mee te geven."

De gereformeerde gemeente-predikant uit Kapelle beaamt dat het "heel raar" is dat mensen afstand van de vragensteller nemen. "Sterker nog, dat kan niet en dat mag niet. Ik zou toch tegen je willen zeggen: je moet hulp vragen, hoewel ik mezelf dan ook in het rijtje plaats van iedereen die dat tegen je zegt. Maar ik zeg het op een andere manier en met een ander doel. Je hebt denk ik steun nodig, omdat je afgewezen wordt."

De dominee roept op om zijn noden bij God in gebed te blijven neerleggen. "Ook al is er misschien heel veel twijfel bij je, over of God er wel is, over Wie Hij is en over wat Hij doet. Probeer Hem toch alles te vertellen waar je mee zit."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Ik raad iedereen aan om even het hele verhaal op Refoweb te lezen.
‘Ik raad iedereen aan om even het hele verhaal op Refoweb te lezen.’ Helemaal mee eens, Kees! Dat is bij alle artikelen op het CIP aan te raden, die een samenvatting geven van een gestelde vraag en het daarop gegeven antwoord op het Refoweb. Het lezen van de complete verhalen heeft mij meerdere keren ervoor bewaard om ongenuanceerd en te kort door de bocht erop te reageren. Wat geeft ds. IJsselstein aan de jongen een mooi en richtinggevend antwoord! Fijn, dat er zulke predikanten in de Gereformeerde Gemeenten zijn.
K
@Jan DIRCKS: en nu? Nu ben ik blij dat deze dominee het op neemt voor deze jongen en hem niet schaart onder de mensen wie Gods toorn ontvangen, aldus Romeinen 1.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen