Nigeriaanse soldaat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2021 door Dirk van Genderen | Christian Post

Directeur waarschuwt voor genocide op christenen in Nigeria

Dede Laugesen, directeur van de Amerikaanse organisatie ‘Save the Persecuted Christians’ waarschuwt voor een genocide van de christenen in Nigeria. Hij roept de wereld op in actie te komen, om te voorkomen dat er in Nigeria een islamitisch kalifaat wordt gesticht.

Afgelopen week kwam er ook ‘goed’ nieuws uit Nigeria. Terreurorganisatie Boko Haram heeft dominee Bulus Yikura vrijgelaten, die op kerstavond vorig jaar werd gekidnapt. De dankbaarheid bij hem, zijn familie en zijn gemeente is groot. Maar bijna tegelijk werd bekend dat weer een groep schoolkinderen is ontvoerd.

Yikura zou worden gedood, mits er losgeld zou worden betaald. De afgelopen maanden bracht Boko Haram enkele videoboodschappen van de dominee naar buiten, waarin hij de Nigeriaanse regering en de ‘Christian Association van Nigeria’ smeekte hem te redden voordat hij zou worden vermoord.

Op één van de video’s is de dominee geknield te zien, met een gemaskerde terrorist achter zich, die een mes in z’n hand heeft. Yikura is verbonden aan de ‘Church of the Brethren’ (EYN) in Nigeria.

Losgeld betaald
De afgelopen weken is er onderhandeld over zijn vrijlating. Dede Laugesen gaat ervan uit EYN het losgeld heeft betaald, waarna dominee Yikura is vrijgelaten. "Wij zijn dankbaar voor zijn vrijlating en ook voor de eerder vrijgelaten gegijzelde kinderen, maar de plaag van het kidnappen voor losgeld zal hierdoor verder toenemen", aldus Laugesen. "Voor terreurorganisaties is dit een lucratieve bezigheid. Wij zijn heel bezorgd dat meer schoolkinderen en meer christenen de komende zullen worden gekidnapt."

Het loopt helaas vaak ook anders af dan met dominee Yikura, zoals bleek bij dominee Lawan Adnimi. Ook na zijn ontvoering kwamen de ontvoerders van Boko Haram met een videoboodschap van deze dominee. "Als God het wil, zal ik weer worden herenigd met mijn vrouw, kinderen en collega’s", sprak hij. "Maar als mij dit niet gegund is, laat de wil van God geschieden."

Hij werd onthoofd door de terroristen, omdat hij zijn geloof in de Heere Jezus niet wilde verloochenen en omdat er voor hem geen inzamelingsactie op gang kwam om het geëiste losgeld te betalen.

Tussen 2001 en 2019 vielen er doodden moslimterroristen in Nigeria 22.000 mensen. Nigeria is het land waar de meeste christenen om het leven komen door terreur. Laugesen spreekt zelfs van een bewuste genocide op christenen.

In Nigeria wonen rond de 95 miljoen christenen, bijna de helft van de bevolking.

Bovenstaand artikel verscheen via de Christian Post in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen