Ds. D. van der Wal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 maart 2021 door Refoweb.nl

Wat het groeiende geloof van de blindgeborene tot ons te zeggen heeft

"We hoorden laatst een preek over de blindgeborene. We vroegen ons af wat het verschil was in zien, weten of ervaren. Tussen de eerste ontmoeting met Jezus, die hem opzocht aan de poort, en de tweede ontmoeting, nadat hij uit de tempel geworpen was. Bij de tweede ontmoeting geloofde hij pas", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. D. van der Wal geeft antwoord. "Terwijl de man vasthoudt aan zijn eigen ervaring - 'ik was blind maar nu kan ik zien' - is het ironisch om te merken hoe de ‘verlichte’ Farizeeërs hier de blindgeboren man het ‘licht’ willen onthouden. Door het verhaal heen merk je hoe het geloof in Christus bij de blindgeborene langzaam begint te ontkiemen. Hij heeft goed door dat er iets heel bijzonders met de Heere Jezus aan de hand is.

Het is de Heere Jezus die deze ongelukkige man op het oog heeft. Hij is het die het wonder tot stand brengt, al is Hij er bij het laatste gedeelte (het wassen bij Siloam) er niet bij. De Heere Jezus begint dus met Zijn werk in deze man. En Hij gaat er ook mee door, Hij maakt af waar Hij mee begonnen is! Kijk maar mee naar vers 35: 'Toen Hij hem gevonden had.' Het is niet de man die de Heere Jezus zoekt maar andersom."

Van der Wal vervolgt: "'Gelooft u in de Zoon van God?', vroeg Jezus De man weet het niet en bekent eerlijk zijn gemis. Zijn natuurlijke ogen werken inmiddels prima, maar geestelijk gezien is hij blind. Nog wel. Want Christus brengt een tweede wonder tot stand. Hij gaat zien dat Jezus de Christus is. En niet alleen dat, maar ook dat Hij niet zonder de Heere Jezus Christus kan!"

"De Heere zoekt ons op. En wat is daarop jouw antwoord?", vraagt de christelijke gereformeerde predikant uit Aalten.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen