Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 maart 2021 door Patrick Goede

Historicus bemerkt "nieuwe geestelijke energie" bij rooms-katholieken dankzij paus

Paus Franciscus zal de geschiedenis ingaan als een paus die innovatief te werk ging in het Vaticaan en het eeuwenoude instituut van binnenuit probeerde te veranderen. In zijn nieuwe boek beschrijft historicus John Cornwell, die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de pausen, wat de mogelijke gevolgen zijn van de "vernieuwde" weg die de Rooms-Katholieke Kerk is ingeslagen. Dat meldt Religion News.

"Ik heb mij gefocust op de capaciteit van de paus om tegenovergestelde kampen in spanning te houden, met zijn ontregelende paradoxen", zegt Cornwell. Als doorgewinterde historicus is de schrijver goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in het Vaticaan. De paus heeft sinds zijn aantreden continu kritiek gehad vanuit zowel liberale als conservatieve hoek.

Maar ondanks alle ophef, kritiek en veranderingen heeft Cornwall iets ander opgemerkt binnen de Rooms-Katholieke Kerk. "Door alle oproer, disruptie en tegenstand heen heb ik een gevoel van nieuwe spirituele energie bij katholieken opgemerkt. Wat hun religieuze standpunt ook is binnen de kerk, er is een energie opgewekt die boven de politiek van verdeeldheid uitstijgt."

Volgens Cornwell zal de Kerk nog jaren nodig hebben om zich goed en wel te beseffen wat de paus met zijn revolutionaire standpunten en acties heeft bereikt. De schrijver doet in zijn boek dus alvast een poging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen