Ds. J. J. van Eckeveld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Kerkelijke eenheid: gesprekken tussen GerGem, HHK, GGiN en OGG op komst

Na zijn oproep tot kerkelijke eenheid gaat GerGem-predikant G. Hoogerland in gesprek met vertegenwoordigers van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) en de Oud Gereformeerde Gemeenten (OGG). Dit schrijft ds. J. J. van Eckeveld (foto), voorzitter van het deputaatschap Kerkelijke Eenheid binnen de Gereformeerde Gemeenten in De Saambinder.

De GGiN zijn ontstaan in 1953 na een scheuring in de GerGem. Aanleiding voor de GGiN om de GerGem te verlaten, vormde een leerverschil rond het 'aanbod van genade'. "We kunnen de kerkbreuk van 1953 niet afdoen als schuld van ons voorgeslacht, die ons niet raakt. Dat deed Daniël ook niet. Hij beleed de zonden van zijn voorouders als zijn zonden", stelde ds. G. Hoogerland vorig jaar naar aanleiding van zijn boek Om vriend en broed’ren spreek ik nu.

“De nood die dominee Hoogerland voelt, voel ik ook”, maakte Van Eckeveld vorig jaar duidelijk in gesprek met CIP.nl. "We mogen nooit wennen aan het feit dat we elkaar erkennen als medechristenen, maar op zondag toch weer naar onze eigen kerk gaan. Het laatste wat ik wil is dat we dingen gaan forceren, maar laten we bidden dat we die schuld waar ds. Hoogerland het over heeft als schuld gaan beleven." In De Saambinder schrijft de emerituspredikant dat 'het deputaatschap heel goed beseft dat er wordt uitgezien naar stappen ter bevordering van kerkelijke eenheid'.

Om die reden gaan vertegenwoordigers van HHK, GGiN en OGG in gesprek met ds. Hoogerland om de inhoud van zijn boek te bespreken. Vanwege de coronacrisis heeft die bespreking nog niet plaatsgevonden. Van Eckeveld: 'We hebben besloten eerst besprekingen te houden met de verschillende kerken afzonderlijk, om dan wellicht over te gaan tot een gezamelijke bespreking. In dit alles zijn we diep afhankelijk van de leiding en zegen des Heeren', verwijzend naar 'veel kerkelijke zelfgenoegzaamheid' die volgens hem nog altijd aanwezig is.

Ds. J. Roos maakte namens de GGiN naar aanleiding van de oproep van Hoogerland duidelijk dat eenheid niet betekent dat zijn kerkverband zal schuiven op theologisch gebied. "We betreuren het dat de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten het onderscheid tussen de beloften van het Evangelie en die van het verbond der genade handhaaft, ondanks de besprekingen hierover met afgevaardigden van beide kerkverbanden." Dit gaat gepaard met de gedachte dat in de GerGem het Evangelie te ruim verkondigd zou worden en prediking van de zondekennis te weinig nadruk krijgt.

Lees ook: Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde en Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken.

Reacties

P
Zou het niet een betere gedachte zijn dat de GerGem eerst in eigen kring gaat praten over 'kerkelijke eenheid' c.q. 'geestelijke eenheid'? De verschillen zijn er dusdanig groot dat ds. A niet in gemeente B mag voorgaan en ds. C niet in gemeente D...

D
Waarom de cgk en de rechterzijde van de pkn niet erbij?
A
Dit initiatief lijkt mij kansloos. Of de Gergem. zal hun leer van het "Onvoorwaardelijke aanbod van Genade aan alle hoorders" (DL II/V) moeten aanpassen aan de leer van het "Voorwaardelijk aanbod van Genade alleen aan de Uitverkorenen" van de GGiN of andersom. In beide gevallen ontstaat er een scheur voor diegenen die niet mee willen of kunnen.
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen