Ds. M. van Heijningen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 maart 2021 door Jeffrey Schipper

'Twijfelaars worden in de kerk aan hun lot overgelaten'

"Er wordt in de kerk bijna nooit aandacht gegeven aan mensen met twijfels. Of er komen standaard antwoorden dat de duivel die vragen ingeeft. Daarmee wordt een schuldgevoel ‘aangepraat’. Daar kan ik, en ik weet veel mensen, niets mee. Het lost de vragen niet op. Ik merk dat ik daardoor steeds sceptischer word. Mensen die om die twijfels afhaken worden aan hun lot overgelaten", merkt een vragensteller op in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Onze God heeft ons een Boek gegeven vol met geloofsverhalen", antwoordt ds. M. van Heijningen. "Is het je ooit opgevallen dat daarin geen geloofshelden voorgesteld worden? Het zijn allemaal mensen van vlees en bloed (of van vlees en geest), mensen waar we zo naast kunnen gaan zitten. (...) En wat denk je, waarom staan alle Nieuw Testamentische brieven vol met oproepen om vol te houden? Zou dat kunnen zijn vanwege het feit dat veel (eerste) lezers dreigen af te haken omdat ze zoveel twijfel een aanvechting hebben?

In sommige delen van de kerk wordt je twijfel aangepraat. Door de voorgangers worden allerlei waarheden uit de Bijbel voorzien van een vraagteken. Het gevolg kan zijn dat de twijfel bij de kerkgangers groeit of ontstaat. (...) Aan de andere kant van het kerkelijk spectrum (misschien jouw kerk?) kan het voorkomen dat er over twijfels wordt ‘heengewalsd’. Gelovigen worden getekend in hun ideale toestand. Ambtsdragers en avondmaalgangers lijken op geloofshelden met een diep doorleefd geloof en een altijd vaststaand vertrouwen. 

Graag zou ik gaan voor een middenweg. Ja, in de kerk is er volop ruimte voor de mens die aarzelt en aangevochten wordt. Via de bijbelverhalen weet je je gekend. Je ervaart regelmatig dat een ‘bijbelheilige’ naast je zit. Hij/zij redt het ook niet. Soms merk je dat ook aan de voorganger zelf, dat is ook een mens van vandaag. Tegelijk wordt je via de voorganger en vanuit de Bijbel door Godzelf bij de hand genomen en gewezen op de vastheid van Zijn beloften. Niet mijn geloof is vast en zeker, maar Zijn beloften en Zijn woorden wel. Je voelt je als twijfelaar in zo’n dienst gekend en je wordt geholpen.

Misschien kan het geen kwaad om een keer een persoonlijk gesprek met je voorganger aan te vragen. Nog belangrijker is om telkens weer je vragen en twijfels bij de Heere neer te leggen. De Heilige Geest wil je wijzen op het vaste en zekere werk van Jezus Christus. Daar hoef je niet aan te twijfelen", maakt Van Heijningen duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Reacties

H
Wie niet twijfeld, zal niet geloven. Klakkeloos meelopen is een veel groter gevaar en vaak een teken van wettisisme.

Ga juíst met twijfelaars in gesprek; die denken er tenminste over na.
J
Dominee,

Hoe veel van Gods Woord gelooft u zelf -- NIET meer of -- NOG maar??

WIE kent er nog een theologische opleiding, die leert dat Gods Woord dé Waarheid is van Gen 1:1 tot Op 22:21?

Bekende uitspraken??

Alles van boven komt van beneden

Toen ik uit dit sprookjesboek voorlas aan mijn kinderen

Ik liep in het bos liep en hoorde een stem die zei: Ik ben god en ik besta niet!

Ik schaam mij dat de Kananeesche vrouw erin staat!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen