rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2021 door Redactie

Hoogste rechter Portugal verwerpt euthanasiewet

In Portugal is een euthanasiewet die al door het parlement is aangenomen, verworpen door het grondwettelijke hof. Volgens de hoogste rechter van het land is de wet namelijk niet strikt genoeg geformuleerd.

De wet maakt euthanasie bij wilsbekwame mensen mogelijk wanneer er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het gaat daarbij om mensen boven de 18 jaar. Portugal zou het vierde land in Europa zijn geweest waar euthanasie volgens de wet mogelijk is. In Nederland is dit ook al mogelijk.

Nadat de wet in het overwegend katholieke land was aangenomen door het parlement, moest de president Marcelo Rebelo Sousa de wet ondertekenen. Dit is normaal gesproken een formaliteit. De conservatieve president vroeg echter eerst om een oordeel van het constitutionele hof, het hoogste rechterlijke orgaan in Portugal. Deze stelt nu dat de wet niet strikt genoeg geformuleerd is en verwerpt deze daarom.

Het lijkt overigens eerder uitstel te zijn dan afstel. Met de uitspraak van het hof in de hand kan de wet namelijk aangepast worden waarna deze waarschijnlijk alsnog aangenomen gaat worden. Abortus is in Portugal al sinds 2007 legaal.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen