Joël Boertjens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Voorganger wijst op gevaar van op voorhand uitsluiten PVV en FvD

'Ageren tegen uitsluiting door kiezers ‘van het verkeerde kamp’ op voorhand de deur te wijzen, zal het cynisme en de woede in de samenleving alleen maar doen oplaaien', merkt voorganger Joël Boertjens op in Elsevier Weekblad.

Boertjens was tot voor kort voorganger van baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam. In de tijd van Boertjens organiseerde de kerkelijke gemeente maandelijks een special over een geloofsthema. In 2018 debatteerden Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "We zijn ervan overtuigd dat het hele waardevolle gesprekken kan opleveren over grote thema's als de zin van het leven en geloof", zei Boertjens destijds.

Een groep theologen vond het kwalijk dat Baudet destijds een podium kreeg in de kerk. 'De kerk is niet de plek waar alle meningen gelijk zijn, maar de plek waar we zoeken naar gerechtigheid in navolging van Jezus.' De theologen onderstreepten dat dialoog gebaseerd moet zijn op 'gelijkwaardigheid en daarvan kan geen sprake zijn als een gesprekspartner ongelijkheid en een politiek van uitsluiting voorstaat.'

Ondanks dit geluid bewaart Boertjens warme herinneringen aan de onmoeting tussen Baudet en Voordewind. 'Juist in deze crisistijd snakken we naar politieke leiders die het aandurven een ‘kruk’ te zijn voor de volle breedte aan kiezers', aldus de voorganger tegenover Elsevier Weekblad. 'Het aangaan van een échte dialoog verbindt onze natie meer dan het uiten van stoere statements die alleen maar applaus opwekken bij de eigen achterban.'

Reacties

W
De Nederlandse mainstream politiek drijft tegenwoordig volledig op politiek ‘correcte’/corrupte demoniserende intimidatie/demagogie tegen alles dat zich tegen het totalitaire globalisme verzet, feitelijk de manier waarop het nieuwe fascisme werkt. Het is uiterst verontrustend als juist ook Christenen zich voor dat karretje laten spannen.
J
Wat is het democratische gehalte als partijen op voorhand al andere partijen uitsluiten. Partijen die uitsluiten gokken op zogenaamde strategische stemmers. Het getuigt van weinig respect voor andere partijen maar bovenal de aanhang van die partijen. Met jullie willen we niks te maken hebben.Blijf altijd met elkaar in gesprek.
G
Het uitsluiten van de ideeën die een politieke partij heeft is niet het zelfde als het uitsluiten van een politicus als mens. We zullen altijd met elkaar in gesprek moeten blijven. We zijn vrij om te denken wat we willen, maar moeten elkaar niet laten vallen. En daar waar politieke gedachten mensen wél laten vallen - daar moet duidelijkheid zijn en dus moet gezegd worden dat we daarin niet kunnen meewerken. Zoiets is beslist niet ondemocratisch.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen