huwelijksproblemen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 maart 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn ouders zijn gescheiden: hoe kan ik Gods hand hierin zien?'

"Mijn ouders zijn gescheiden... mijn moeder kwam zeer verdrietig thuis, ze had het er moeilijk mee. Ze zei ongeveer het volgende: 'Hoe moet ik hier Gods hand in zien? Ik vind dat heel moeilijk, dat kan ik niet...' Heeft God hier een bedoeling mee? Mijn ouders scheiden! Vreselijk! Hoe kan God dit toelaten?!", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik schrok ervan toen ik het las", antwoordt N. J. Teerds, ouderling binnen de Gereformeerde Gemeenten. "Laat ik beginnen om te schrijven dat het zeker heel begrijpelijke vragen zijn. (...) In de Bijbel wordt veel over verdriet geschreven. Er staat dat je dit verdriet in de hand van de Heere mag leggen. Breng je verdriet bij de Heere. Dat zal niet altijd lukken, maar vertel de Heere alles en vraag of Hij je in dat verdriet wil helpen en ondersteunen.

Nu naar de vragen. Is scheiden geoorloofd? Nee, alleen in heel speciale omstandigheden is het geoorloofd. Daar hoef en wil ik niet dieper op ingaan. God wil dat we niet roddelen, maar toch gebeurt het. Deze opsomming kun je nog veel langer maken. God wil geen scheiding, geen ruzie, geen geroddel. Hij keurt het af. Het is zonde tegen Hem. Toch gebeurt het dus. Die zonden hebben gevolgen. Die scheiding veroorzaakt verdriet. 

Wel weet ik dat God overal Zijn bedoeling mee heeft, maar Gods bedoelingen zijn voor ons zo verborgen. God is zo groot en heerlijk, maar wij begrijpen Zijn wegen niet. Dat komt omdat wij mensen zijn. Beste onbekende jongen, de Heere leidt je over een weg van tranen en verdriet. De Heere is echter almachtig. Hij kan maken dat al dit verdriet gezegend wordt. Dat je daardoor de Heere oprecht mag liefhebben en dienen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar dat duurt soms jaren, soms zelfs een mensenleven lang. De Heere zegt tot jongeren en ouderen: 'Zie, ik maak alle dingen nieuw.'"

De ouderling hoopt dat hij en zijn moeder pastorale hulp vanuit de gemeente ontvangen en wijst op de kracht van gebed. "De Heere is echt een Helper, hoor!"

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen