Tim Keller
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2021 door Redactie

Tim Keller wijst op christelijk nationalisme: "Kerk is een broedplaats"

De bekende voorganger en auteur Tim Keller ziet hoe de Amerikaanse kerk een "broedplaats" is van christelijk nationalisme. "Het veroorzaakt angst en weerzin", aldus Keller in de Church Leaders Podcast. Decennia lang verdedigen Amerikaanse kerken de Republikeinse Partij. Dit zorgt volgens de auteur voor verdeeldheid en radicalisering.

Keller geeft aan dat hij het eens is met de Republikeinse Partij wat betreft de beleidsvoering binnen onderwerpen als abortus en het homohuwelijk, maar dat de manier waarop christenen hun standpunten communiceren in de maatschappij alleen maar 'angst, weerzin en boosheid' teweegbrengt.

Volgens onderzoek zijn protestantse evangelicals uit Amerika het makkelijkste slachtoffer van 'christelijk nationalisme'. Wat wordt gedefinieerd als 'een cultureel bolwerk dat de fusie van Amerikaanse maatschappelijke idealen met de christelijke moraal idealiseert'. Keller ziet hoe conservatieve christenen in met name het zuiden van de Verenigde Staten van hun voorganger 'verwachten' dat hij linkse politiek afzweert en oproept om voor de Republikeinse Partij te stemmen. "Als ik spreek met voorgangers vertellen zij mij dat mensen daadwerkelijk hun kerk verlaten wanneer ze niet genoeg horen over politiek in de kerk."

In de jaren '80 en '90 haalden conservatieve organisaties geld op door een brief rond te sturen waarin zij vermelden dat homoseksualiteit gevaarlijk was voor de kinderen in gezinnen, dat zij kwaad waren en onder leiding van Democraten en linkse politiek religieuze vrijheid zou verdwijnen. Op deze manier haalden organisaties volgens Keller veel geld op. "Dit is een van de redenen waarom zoveel homoseksuele activisten evangelicals niet willen vergeven voor hun daden." Keller veroordeelt het handelen van de organisaties. "Het is totaal niet een christelijke manier van handelen. De christelijke weg is altijd bereid zijn om de minste te zijn. Om te heersen moeten we dienen. Zo deed Jezus dat. De manier om blij te zijn is niet door jezelf blij te maken, maar aan het geluk van anderen te denken. Je moet je eigenbelang loslaten en de ander dienen. Dat is niet wat deze organisaties deden. Ze gebruikten angst als middel om macht te verkrijgen."

De christelijke radio-dj Michael Brown is het eens met Keller. "Het vermengen van beelden als het kruis en de Amerikaanse vlag is een vreselijke en gevaarlijke fout", aldus Brown in gesprek met de Christian Post. "Dat is de dwaling van christelijk nationalisme."

Reacties

W
Klopt ten dele. Maar wat kan je zeggen over het linkse hypocriete internationalisme? God heeft landen hun identiteit en soevereiniteit gegeven. Maar de droom van de internationalisten is en blijft totale macht over de gehele mensheid onder de dekmantel van gelijkwaardigheid en “duurzame” doelen. Kijk eens op het WEF. Wat een walgelijke hoogmoed met kreten als “build back better” en “human 2.0”. De waan van Schwab dat hij de mensheid kan herdefiniëren. Daar komt het satanische gevaar vandaan. Richt je pijlen daarop!
Quote: " Je moet je eigenbelang loslaten en de ander dienen". Vlgs mij zegt de bijbel dat je je naasten moet liefhebben als jezelf en God bovenal! Dus hoezo je eigen belang loslaten voor de ander? Ik interpreteer het anders, n.l. de liefde die (natuurlijkerwijs) ieder mens voor zichzelf heeft is juist tevens de maatstaf voor je houding tegenover de belangen van de ander/naaste.
N
Het probleem van Amerika is het 2 partij systeem ,er is geen politiek midden en /of meerdere stemkeuzes .Als we hier in Nederland alleen de keuze hadden uit d66 of pvv ,die ook nog alleen 4 jaar bijna alle macht krijgen ,stemde ook vrijwel alle christenen op de pvv .Niet omdat ze er zo mee in konden stemmen met die partij ,maar omdat het alternatief extreem slechter was voor christenen. Dus gelukkig hebben we hier in Nederland ,net zoveel kerken als politieke partijen
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen