vrouwelijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2021 door Patrick Goede

Katholieke priester onder vuur na retweet over 'vrouwelijke' God

De katholieke priester James Martin wordt beschuldigd van blasfemie en godslastering vanwege het retweeten van een uiting waarin naar God wordt verwezen als 'Haar'. "Als God man is, dan is de man God", zegt de priester volgens de Christian Post.

De priester ziet theologisch gezien geen problemen met een vrouwelijke verwijzing naar God. "Het is theologisch gezien net zo correct om naar God te verwijzen in de vrouwelijke vorm als in de mannelijke vorm."

Het is volgens de priester juist schadelijk om God voor te stellen als uitsluitend mannelijk. "In met name patriarchale culturen zijn christenen geconditioneerd om naar God te kijken als mannelijk en dan niet gewoon mannelijk maar uitsluitend mannelijk. Dit heeft grote gevolgen voor hoe we naar God kijken en hoe we Hem aanbidden. Het heeft ook grote gevolgen voor hoe we naar vrouwen kijken. 'Als God man is, is de man God', luidt het gezegde", aldus Martin.

Teksten die vervolgens door Martin worden aangehaald om de moederlijkheid van God te verantwoorden zijn te vinden in Deuteronomium 32:18 en Jesaja 42:14: "De Rots, die u verwekte, hebt gij vergeten, Vergeten den God die u baarde." en "Lang heb Ik gezwegen, Mij stil gehouden en bedwongen! Maar nu zal ik gillen als een barende vrouw, Nu zal Ik briesen en snuiven".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen