Prof. dr. C. K. van der Ent
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2021 door Prof. dr. C. K. van der Ent

Drie redenen waarom een vaccinatiepaspoort een slecht idee is

Het vaccinatiepaspoort is opnieuw een heel slecht idee van D66. Nu het aantal mensen dat gevaccineerd is langzaam toeneemt kan iemand die zich niet laat vaccineren steeds meer gezien worden als een risico voor zijn of haar omgeving. Zo iemand kan het virus overdragen aan anderen en wordt steeds sneller gezien als ‘besmettelijk’. En zo is de roep om een vaccinatiepaspoort geboren, waarmee je kunt laten zien dat je gevaccineerd en dus ‘veilig’ voor anderen bent.

1. Het is in de eerste plaats een slecht idee vanwege de ethische belangenafweging. Als Italië het bijvoorbeeld verplicht zou stellen om een vaccinatiebewijs te tonen als we daar de vakantie willen doorbrengen, kunnen we altijd nog kiezen om in eigen land te blijven. Veel mensen zouden er ook nog niet wakker van liggen als het voetbalstadion een vaccinatiebewijs zou vragen bij de toegangspoortjes, want dat is lang niet voor iedereen een levensbehoefte. Maar stel nu dat een paspoort nodig is om binnengelaten te worden op de werkplaats of in de supermarkt. Dan wordt er toch wel een heel groot offer gevraagd in ruil voor onze vrije vaccinatiekeuze.

2. Het tweede argument om niet aan een vaccinatiepaspoort te beginnen is het aspect van de privacy. Niemand hoeft in Nederland aan anderen te vertellen op welke partij hij of zij stemt. Ook onze keuze om wel of niet te vaccineren hoeven we niet met anderen te delen. Iemand die zich niet laat vaccineren heeft natuurlijk verantwoordelijkheid naar de omgeving en zal dubbel en dwars de besmettingsmaatregelen in acht moeten nemen. Maar het melden aan anderen is op geen enkele manier verplicht.

3. Een derde argument tegen een vaccinatiepaspoort gaat over stigmatisering. Door het invoeren van een vaccinatiepaspoort wordt openlijk een scheiding aangebracht tussen twee bevolkingsgroepen. Gevaccineerden en niet gevaccineerden. Dat roept gemakkelijk beelden op uit de Tweede Wereldoorlog waar scheiding tussen bevolkingsgroepen tot vreselijke gevolgen heeft geleid. Laten we daar ver vandaan zien te blijven.

Demissionair premier Mark Rutte begrijpt het nut van een vaccinatiepaspoort, maar wil er niet op vooruitlopen. Ik denk dat de premier in dezen verstandiger is dan Kaag. Iedereen begrijpt dat een simpel speldje op je borst met ‘ik ben gevaccineerd’ wel heel aantrekkelijk klinkt, maar dat het vraagstuk om bovengenoemde redenen veel complexer is dan dat. Ik vertrouw er op dat Rutte niet denkt dat hij zo’n complex probleem met zoiets simpels op kan lossen.

Prof. dr. C. K. van der Ent is kinderarts-pulmonoloog en wetenschapper. Lees ook: Bedreigt een vaccinatiebewijs onze vrijheid? Vier christenen geven antwoord en Kamer wil coronapaspoort snel invoeren ondanks tegenstem christelijke partijen: "Glibberig pad".

Foto: UMC Utrecht

Reacties

Helemaal eens met deze analyse.

In Tel Aviv mogen leraren niet naar hun school als ze niet zijn gevaccineerd of getest. Dat zijn erg onsmakelijke ontwikkelingen, die vrees ik ook in meerdere EU landen en misschien ook in NL worden ingevoerd.

Een oproep aan gevaccineerden zou kunnen zijn: zeg niet of je gevaccineerd bent wanneer men er naar vraagt (als "toegangsbewijs"). Dit uit solidariteit met de niet gevaccineerden.

Samen vormen we de samenleving in de volle breedte, zonder "vaccinatie-onderscheid".
J
ALS het vaccin werkt,

dan heb je er toch geen last meer van als je in aanraking komt met het virus!!

Het zal je dan toch worst wezen wie er wel of niet gevaccineerd is, met wie je in aanraking komt! Jij bent toch beschermd??

OF NIET SOMS!!
J
Tja Kees...je noemt: "een recent testbewijs". Maar dat wordt je gauw beu hoor als je elke twee dagen een test moet laten doen voor je dagelijkse werk, zoals nu in Israel. Dat zijn al snel meer dan 100 testen per jaar per persoon... Ik denk dat dat in de praktijk een behoorlijke hobbel wordt voor velen, waardoor men alsnog de afweging maakt om zich "dan maar te laten vaccineren". Het lijkt erop dat we met z'n allen een bepaalde onvrije richting in worden gedwongen. En dat vind ik een kwalijke ontwikkeling die me ergens aan doet denken...
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen