Bus Schreeuw om Leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Schreeuw om Leven ontkent berichtgeving over 'gevaarlijke abortuspilremmer'

Vrouwen die een abortus ondergaan door het slikken van een abortuspil, worden door anti-abortusactivisten overgehaald om die behandeling met spoed ongedaan te maken door het slikken van een medisch riskante ‘spijtpil’. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer. Volgens de onderzoekers proberen pro-life demonstranten vrouwen ter plekke over te halen bij abortusklinieken en schrijft een huisartsenpraktijk in Urk de recepten uit.

Chris Develing laat namens stichting Schreeuw om Leven tegenover diverse media weten dat er "heel weinig" klopt van het onderzoek. De bewering in het onderzoek dat de abortuspilremmer "medisch riskant" zou zijn wordt door de woordvoerder ontkend. Eind 2019 werd een studie van de universiteit van Californië naar deze pil voortijdig afgebroken vanwege de medische risico’s voor de deelnemende vrouwen, stelt het onderzoek. "Heel misleidend en zeer tendentieus”, zegt Develing tegenover het Reformatorisch Dagblad. "De Californische studie laat juist zien dat de abortuspil gevaarlijk is."

In het onderzoek komt huisartsenpraktijk de Steenbank op Urk ter sprake omdat men de abortuspilremmer jaarlijks aan ongeveer vijftien vrouwen uitschrijft. Dat is volgens Annemieke Horikx van de apothekersvereniging strafbaar. Waarnemend huisarts Wilco Bloed stelt dat de bewering in De Groene Amsterdammer onjuist is. "Mij zijn geen bijwerkingen bekend." Hij bevestigt in het RD dat de abortuspilremmer, bestaande uit een natuurlijk hormoon, veilig is.

De hulplijn 'Er is Hulp' van stichting Schreeuw om Leven ziet dan ook geen reden om te stoppen met doorverwijzingen naar de huisartsenpraktijk op Urk. Develing onderstreept dat het middel effectief is en beroept zich daarbij op Amerikaans onderzoek. Goede alternatieven zijn er volgens hem niet.

Reacties

J
Samenvatting vanuit de PubMed link (de zoekmachine voor medische wetenschappelijke artikelen): 754 patiënten onderzocht, na toedienen van een of ander abortusmiddel (mifepristone) en voor het nemen van een tweede middel waren de omkerende effecten van het middel waarover die Horikx zegt dat het strafbaar is (progesterone) in 64% (injectie) en 68% (ingeslikt) van de gevallen positief met een hoge mate van significantie (p < 0.001) . Niet een mega grote studie, maar 754 patiënten is toch redelijk representatief zou men zeggen.
J
Artikel uit 2018. Volgens hen slechts twee (!!) andere artikelen te vinden over het omkeren van de werking van mifepristone. Tsja... wie gaat nu onderzoeksgelden stoppen in het beschermen van ongeboren kinderen, dan moet je wel religekkie (lees zotte christen of zo) zijn...Triest dat er zo weinigen opkomen voor het ongeboren leven en die Urker doctoren blijkbaar vrijwel alleen staan... (nou ja op enkele artsen in VS en Nigeria na die dat artikel schreven).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen