Annemieke Reesink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Gewoon Bloot: Annemieke Reesink schaamt zich voor moraliserend vingertje

"Ik voel me ongemakkelijk bij al die heilige verontwaardiging over een blote borst of bil. Ik schaam mij voor het moraliserende vingertje", stelt schrijfster Annemieke Reesink op de progressief-christelijke weblog Lazarus. De auteur van haar debuutroman Zwaartekracht schreef een prikkelende column naar aanleiding van de massale kritiek op het nieuw kinderprogramma op tv: ‘Gewoon Bloot.’

In het programma gaat een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf vraagt. Letterlijk, want de gasten zijn poedelnaakt. SGP-voorman Kees van der Staaij vindt dit plan van de NPO “bizar” en vindt dat tere zaken als deze in het gezin moeten worden besproken. Evangelist Daniël van Deutekom is een petitie gestart tegen "deze walgelijke uitzendingen". Inmiddels hebben meer dan 95.000 mensen de petitie ondertekend.

Annemieke snapt de kanttekeningen bij een programma waarin kinderen met naakt worden geconfronteerd."Maar mag het gesprek een beetje genuanceerd gevoerd worden? Waarom gelijk die heftige verontwaardiging?", vraagt zij zich af. "Hoe vaak moeten we nog horen over misstanden in de kerk en over slachtoffers die hun verhalen nergens kwijt konden, want wij praten niet over seks. Misschien kunnen we onze walging, oprechte zorg en vurige pleidooien over het lichaam en intimiteit wat vaker binnen onze eigen muren inzetten."

De schrijfster vindt het naïef "om te denken dat we onze twaalfjarigen nog kunnen beschermen tegen het zien van blote vreemden op een scherm." Ze maakt duidelijk dat alle kinderen in groep acht inmiddels naakt hebben gezien en dat dit onvermijdelijk is. "Van mij mogen alle achtste groepers naar die lieve lijven van Gewoon Bloot kijken. Laat ze maar zien dat piemels vaak klein zijn, dat borsten een beetje hangen en dat billen rimpelen als je geen dertig meer bent."

Haar boek Zwaartekracht gaat over een pubermeisje dat opgroeit in een reformatorisch milieu en daarmee worstelt. Als ze vervolgens zwanger wordt, staat haar leven volledig op zijn kop. "Ik merkte zelf dat seksualiteit zo in de taboesfeer zat dat ik nergens terecht kon met mijn vragen en gevoelens", vertelde zij in gesprek met CIP.nl. "Ik zie dat ook nu nog steeds veel om me heen. Mensen schamen zich voor gevoelens van seksualiteit waardoor ze er eigenlijk geen kant mee op kunnen." Lees het CIP-interview: Christelijke 'Franca Treur' ziet groot taboe op seksualiteit in reformatorische kring.

Lees de volledige blog van Annemieke Reesink op de site van Lazarus. Lees ook: Daniël verzet zich tegen kinderprogramma met blote mensen: "We bereiken een kantelpunt".

Reacties

M
ach, hou toch op ...

ik schaam me ervoor dat we zo gewend zijn geraakt aan de gebrokenheid, dat we dit als norm zijn gaan zien. In plaats van datgene wat in de Bijbel, Gods Woord, de Waarheid ... staat.
F
Seksuele voorlichting geven aan (jonge) kinderen is goed, maar waarom moet dit op zo'n voor veel mensen aanstootgevende manier?
P
Wat gemakkelijk om over het algemeen goed onderbouwde bezwaren te framen als 'moraliserend'. De gesignaleerde problemen zijn er wel, maar dit is geen oplossing. Het banaliseert naakt. Er is een reden waarom er in het Engels wordt gesproken over 'private parts'.
Toon meer reacties (18)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen