ceder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2021 door Redactie

Don Ceder biedt excuses aan: "Ik sta naast alle vrouwen die leed door mannen hebben ervaren"

Don Ceder, de nummer vier van de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft uitgebreid gereageerd op de ophef die vorige week ontstond na zijn uitspraken over vijf dagen bedenktermijn bij abortus. Dit deed hij na verschillende gesprekken met vrouwen die slachtoffer geworden zijn van verkrachting.

Vorige week pleitte Ceder in gesprek met schrijver en publicist Kemal Rijken voor het behoud van de bedenktijd bij abortus, ook in het geval van verkrachting. Mede door de wijze waarop Rijken hierover tweette, ontstond er veel ophef over de uitspraak van Ceder. Na harde woorden van progressieve politici kreeg Ceder in de dagen daarna te maken met behoorlijk veel haatreacties.

Het weerhield de nummer vier van de ChristenUnie er echter niet van om het gesprek aan te gaan met vrouwen die daarvoor openstonden. Hij nam contact met diverse vrouwen die op Twitter reageerden om met ze te spreken. Nu stelt hij in een post op Facebook hier nog iets over te willen zeggen: “Ik heb in mijn zoektocht naar woorden het woord ‘afkoelperiode’ laten vallen. Dat is geen goed woord voor de berraadtermijn. Ten tweede realiseer ik me dat ik te snel antwoord op de gestelde vraag gaf, zonder eerst uitgebreid de zorg en de veiligheid van de vrouw in mijn reactie voorop te stellen. Terwijl deze zorg mij diep aan het hart gaat.”

"De zorg en veiligheid van de vrouw gaat mij aan het hart."

Ceder schrijft verschillende gesprekken te hebben gevoerd: “Als iets beter moet, dan moet je dat ook gewoon kunnen zeggen. Daarom wil ik aan eenieder die door dit gesprek verschrikkelijke ervaringen heeft herbeleefd, mijn excuses aanbieden. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik naast alle vrouwen sta die leed door mannen hebben ervaren.”

“Ik probeerde uit te leggen dat en waarom ik niet voor wijziging van de huidige wetgeving ben. De wet staat echter altijd in dienst van echte mensen. En het leed van vrouwen in echte, verschrikkelijke situaties had ik direct moeten benoemen. Mijn uitleg had te maken met het willen beschermen van kwetsbaren, mede gebaseerd op ervaringen van cliënten in mijn praktijk door de jaren heen. Er is een onzichtbare groep vrouwen die onder druk is gezet of spijt heeft van een abortus en dat met zich meedraagt. Toen ik mijn antwoord gaf, dacht ik onder andere hieraan. Maar als ik dat op een wijze doe waarbij ik een struikelblok voor anderen vorm, dan gaat dat niet goed. En dan moet je dat ook uitspreken.”

Ceder vertelt vervolgens over diverse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting en die hij afgelopen dagen gesproken heeft: “Dit is het soort onrecht waar ik al jaren tegen strijd en dat wil ik blijven doen.” Hij benoemt tot slot dat de veiligheid van slachtoffers van een verkrachting en zorgvuldige abortuswetgeving twee verschillende onderwerpen zijn die niet vermengd horen te worden.

"Ik begrijp hem nu beter."

Mina Tollens is één van de vrouwen die gesproken heeft met Ceder. Deze jonge vrouw reageerde in eerste instantie behoorlijk heftig op de uitspraken van de politicus door wat ze zelf heeft meegemaakt in het verleden: “Ik heb net een telefoongesprek gehad met Don Ceder. En ik kan niks anders ervan maken dan dat het een heel fijn en oprecht gesprek was. Hij heeft zijn oprechte excuses aangeboden en heeft mij ook uitgelegd waarom hij dit antwoord gaf. En ik begrijp hem nu beter.”

Reacties

T
Mooie reactie heer Ceder!
Heel blij hiermee, Don Ceder!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen