Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 maart 2021 door Gerhard Rijksen

De Bijbel is niet een soort scheurkalender met elke dag een prettige quote

Als jongetje lag er naast mijn bed een handzame uitvoering van de nog niet Herziene Statenvertaling van de Bijbel. Met een exemplaar van het boekje Schatgraven van Else Vlug. Het maakte deel uit van de invulling die mijn reformatorische ouders aan de geloofsopvoeding gaven.

Als ik zin had, geplaagd werd door mijn geweten, even geen ander boek had, of een keer naar bed werd gebracht, las ik in mijn dagboekje of bijbel. Ik worstelde me dan door het Statenvertalings Nederlands heen, snapte veel niet en het belangrijkste wel. Ook al omdat diezelfde vertaling werd gebruikt in de kerk en op de basisschool.
Zonder dagboekje was het wel heel erg moeilijk om de Bijbel te lezen. Waar begin je? Hoe krijg je in vredesnaam enig idee van de context van een verhaal? En natuurlijk de belangrijkste vraag: wat moet/kan ik ermee in het leven van alle dag?
Toch lukte het…

De Bijbel als een soort scheurkalender met elke dag een prettige quote.

Als ouders van tieners en met een ervaring van 13 jaar lesgeven in het middelbaar onderwijs merk ik dat tieners van tegenwoordig zelfs nauwelijks meer weten hoe ze chocolade moeten maken van een eigentijdse bijbelvertaling. In veel gemeenten wordt de Bijbel nog slechts sporadisch aangehaald in de preek. Preken zijn thematisch van karakter, en er wordt vrijwel niets gedaan aan schriftuitleg zelf. De bijbelteksten zijn veelal bedoeld om de preek kracht bij te zetten. Met als gevolg dat de Bijbel steeds dunner wordt voor veel mensen. Ze kennen uit elk bijbelboek een paar favoriete teksten maar het besef van context ontbreekt. De Bijbel als een soort scheurkalender met elke dag een prettige quote. Geen wonder dat het voor veel mensen, en zeker voor veel jongeren en kinderen steeds moeilijker wordt om de Bijbel te lezen. Ja, bijbellezen is dan gewoon verrekte moeilijk.

Ik geloof dat het van levensbelang is dat we opnieuw leren bijbellezen. Natuurlijk, we zijn bedoeld voor een levende, levenslange en dit leven overstijgende liefdesrelatie met onze Schepper. Gebed is belangrijk. Luisteren is belangrijk. Maar de Bijbel daarbij bestuderen, zodat we God en Zijn gedachten beter leren kennen is van essentieel belang. En dus moeten we manieren vinden om de Bijbel dichterbij te brengen. We moeten nieuwe christenen leren hoe de Bijbel in elkaar zit en hoe ze die kunnen lezen en tot hen laten spreken (door de Heilige Geest). En onder die nieuwe christenen moeten we zeker onze kinderen en jongeren rekenen.

Ik geloof dat het van levensbelang is dat we opnieuw leren bijbellezen.

Enkele jaren geleden verscheen bij Uitgeverij Gideon het boekje Alles (wat je altijd al wilde weten) over de Bijbel. Een prettig vormgegeven en geschreven boekje dat zeer toegankelijk te lezen is. Hoofdstuk 1 legt heel simpel wat de Bijbel is (een ‘bibliotheek’ met 66 boeken en hoe die is ingedeeld). In hoofdstuk 2 schetst de auteur in chronologische volgorde de verhaallijn van de Bijbel, van Genesis tot Openbaring. Hoofdstuk 3 gaat in op de auteurs, op de historische achtergronden van de bijbelboeken. Daaruit vloeit hoofdstuk 4 voort, dat uitlegt waarom juist deze 66 boeken in die ‘bibliotheek’ zijn opgenomen en andere niet. In hoofdstuk 5 loopt de schrijver alle bijbelboeken langs en geeft hij een samenvatting van de inhoud. Tot slot, in hoofdstuk 6, geeft hij tien eenvoudige tips waarmee jij als lezer meer uit elke tekst kunt halen voor je persoonlijke leven.

Ik ben weleens bang dat we naar een tijd toe gaan waarin christenen ook in ons land minder vrijheid zullen hebben om hun geloof te beleven. Als we dan niet terug kunnen vallen op het woord van onze God, hoe blijven we dan staande? In het boek Het dwaze van God las ik een advies van een vervolgde christen: ‘Geef alsjeblieft in jullie vrijheid niet op waar wij hier in ons land ons leven voor geven.’ Het is tijd om wakker te zijn als christenen; tijd om thuis te zijn in het woord van God; en tijd om een nieuwe generatie christenen te leren hoe ze hun leven kunnen bouwen op het Woord (Jezus) en zijn woord (de Bijbel).

Gerhard Rijksen is manager en publisher van Uitgeverij Gideon & De Barbaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen