Oliver Khouri
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 maart 2021 door Oliver Khouri

Gods origineel blauwdruk van de mens wordt geleidelijk uitgegumd

Technologische evolutie is onze biologische evolutie aan het voorbij streven. Technologie en kunstmatige intelligentie groeien zo exponentieel dat de verborgen geheimen die Homo Sapiens tweehonderdduizend lang met zich mee heeft gedragen volledig ontrafeld zullen gaan worden door de moderne mens. Ray Kurzweil, futurist en directeur engineering bij Google zegt dat dit realiseerbaar is binnen nu en twintig jaar. Volgens Bill Gates is Kurzweil de aangewezen persoon om de toekomst van Kunstmatige Intelligentie te voorspellen.

Het is steeds duidelijker aan het worden dat de biologie van de mens een informatieproces is die te reprogrammeren is. Het menselijke genoom bevat in zijn totaliteit niet meer dan honderd miljoen bytes na compressie, minder dan een Microsoft Word softwareprogramma. Kinderlijk eenvoudig zal het gaan worden voor de mens om zichzelf te biohacken, genetisch te manipuleren en te herscheppen.

Kinderlijk eenvoudig zal het gaan worden voor de mens om zichzelf te biohacken, genetisch te manipuleren en te herscheppen.

Deze nieuwe data zullen voor de kerk als heiligschennis in de oren klinken en de kerkklokken woest doen luiden. Want hoe gaat de kerk het traditionele scheppingsverhaal nog aan iemand uitleggen die niet gelooft dat een God in de hemel hem of haar hier op aarde heeft geschapen en naar Zijn evenbeeld heeft gemaakt?

Iedereen gelooft.

Waar vroeger mensen hun heil nog zochten in het metafysische zoals geloof, normen en waarden en verschillende vormen van spiritualiteit zie je nu een verschuiving naar het volledig geloof in eigen kunnen. Aangezwengeld door de verlichte denkers van de afgelopen eeuwen die stelden dat de mens van nature goed is en alles wat hij bedenkt en of verwezenlijkt ook goed is.

Op zich is deze gedachtegang niet volledig in strijd met het Woord van God. God gaf aan onze voorouder Adam in het boek Genesis een scheppingsopdracht mee. Wat wel in strijd is met het Woord van God is dat de mens de scheppingsopdracht zonder Hem wil realiseren. De ‘locus theologicus’ van een gelovige is God en het Woord van God. Het vertrekpunt van iemand die niet gelooft is zichzelf omdat zijn geloof zegt dat hij de vormer is en niet de klei.

Dit geloof en mentaliteit is doorgedrongen en alom vertegenwoordigd in de losgeslagen hedendaagse technische wetenschap. STEM, de verzameling van academische gebieden van exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde navigeren onbekende terreinen zonder spiritueel kompas en elke vorm van filosofische en religieus input met alle gevolgen van dien.

Techniek en wetenschap zijn blanco.

Tegen het jaar 2035 zal het menselijk lichaam meer non-biologisch dan biologisch materiaal bevatten.

Moeten we nu techniek en wetenschap in een verdomhoekje plaatsen? Natuurlijk niet! God heeft de mens gaven gegeven zoals wijsheid, creativiteit en intelligentie zodat hij zich kan ontwikkelen en vorm kan geven aan het leven hier op aarde. Technologie en wetenschap zijn juist uitvloeisels van die gaven. Alleen moet je deze parels niet voor de zwijnen werpen. Wat de maker van hemel en aarde belangrijk vindt, is de motivatie achter de wetenschap want die bepaalt uiteindelijk welk ethisch model je aan een bepaalde techniek koppelt. Ga je de mensheid helpen en ondersteunen of gaat je het uitbuiten en naar de afgrond brengen? Helaas zal het laatste regelmatig het geval zijn want de excessen die uit het laboratoriums zullen gaan komen zullen Gods origineel blauwdruk van de mens geleidelijk doen uitgummen.

Te denken valt aan dierlijke zintuigen toevoegen aan je eigen zintuigenarsenaal. Sleutelen aan je eigen DNA. Verfraaien van je lichaam met hardware. Programmeerbaar bloed. Kunstmatige hersenen. Lichamen zonder harten en longen die draaien op nano robotjes. Je eigen biologische leeftijd bepalen. Noem het maar op. Tegen het jaar 2035 zal het menselijk lichaam meer non-biologisch dan biologisch materiaal bevatten. De mens die nog volledig ‘biologisch’ is tegen die tijd zal tot het uitstervende ras gaan behoren.

Afsluitend herhaal ik mijn vraag: Hoe gaat de kerk van God het scheppingsverhaal aan de man brengen in een wereld die zich zelf elke dag aan het heruitvinden is en tot doel heeft als God te worden?
Concluderend kun je niets anders vaststellen dan dat de herinterpretatie van de traditionele theologie evident, onherroepelijk en noodzakelijk is wil de kerk van God nog een rol van betekenis gaan spelen in het leven van de kunstmatige mens.

Oliver Khouri is spreker, filosoof en motivator. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Reacties

L
Dit is waar Klaus Schwab van het World Economic Forum het over heeft in zijn boek "The fourth industrial revolution". Onderdeel van de "great reset", die ook op de agenda van onze regering staat.
J
Beste Kees, dit is absoluut geen "flauwekul". Dit is wat de wetenschap wil en zich op richt. Echter....er is IEMAND die dit niet zal toelaten en dit zal voorkomen door Zijn komst. En dat is God. Er is een grens die de mens niet mag overschrijden. Maar ze zijn zich daar niet van bewust. "Willens en wetens ontgaat hun, dat... de toenmalige wereld is vergaan, verzwolgen door het water." (2Petr.3:5-6) De reden waarom de wereld toen verging is vanwege de DNA-verandering van de mens die gaande was vanwege inmening van de reuzen die op de aarde waren.
@Kees Van der Vliet: Zullen we in de agenda even een datum prikken in het jaar 2035 voor een bakje koffie?Waarschijnlijk kunnen we in 2030 al een ober programmeren om er een stukje appeltaart met slagroom bij te doen.Die Oliver is geen domme jongen!
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen