like Facebook
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 maart 2021 door Jeffrey Schipper

'Ambtsdrager uit onze kerk ‘liket’ uitdagende foto's op social media'

"Een ambtsdrager bij ons in de kerk ‘liket’ op Instagram en/of Facebook foto’s van uitdagende jonge meiden (waar veel bloot te zien is). Persoonlijk vind ik dit eigenlijk niet in overeenstemming met een functie in de kerkenraad. Zeker in de kerkenraad heb je een voorbeeldfunctie. Hoe moet ik hier mee omgaan? Ik stoor me er eigenlijk aan. Moet ik dit ergens melden of hoor ik hier niet over te oordelen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Los van de kwestie dat deze man ambtsdrager is vindt ds. C. Budding het überhaupt niet kunnen dat christenen uitdagende foto’s bekijken, laat staan 'liken'. De hervormde predikant verwijst hiervoor naar Efeze 5:3-4, 'maar ontucht en alle onreinheid of hebzucht, laten die onder u beslist niet genoemd worden, zoals het heiligen past, en evenmin oneerbaarheid, dwaze praat en lichtzinnige taal, die onbehoorlijk zijn; maar veelmeer past dankzegging.'

"Als we ons zelf kennen, dan kunnen we inderdaad die ander niet glashard veroordelen", vervolgt Budding. "Maar hier gaat het over openbare zedeloosheid. En dat mag in een gemeente niet goedgekeurd worden. Daarom wil ik je klip en klaar advies geven: er is werk aan de winkel! Je krijgt een opdracht mee! Je moet zo snel als mogelijk is deze ambtsdrager benaderen.

Betrek daarin de regel die de Heere Jezus zelf meegeeft in Mattheüs 18:15-18. Hierin gaat de Heere trapsgewijs te werk. Allereerst zul je dus zelf het gesprek met diegene aan moeten gaan. Hierbij moet je niet in de valkuil stappen om dit via een mail of een app te doen, want daarin kun je niet laten zien hoe moeilijk dit voor jou is, en ik hoop van harte dat je de ander in liefde wil vasthouden. Daarom moet het allereerst een gesprek zijn tussen jou en hem.

Mocht dit geen resultaat bieden betrek er dan één of twee andere gemeenteleden bij en ga opnieuw het gesprek met hem aan, zodat in de mond van twee of drie getuigen elk woord vaststaat. Als hij dan nog niet luistert, dan dien je het over te dragen aan de kerkenraad. Zij zullen dan namens de gemeente handelend op moeten treden", aldus de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Beetje vreemde vraag. De vraagsteller vindt dus dat voor een kerkenraadslid andere maatstaven gelden van voor een 'gewoon' gemeentelid? Want als deze jongere (?) zelf niet naar die foto's had gekeken had hij/zij toch ook niet gezien dat deze werden geliket door een ambtsdrager...?!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen