Beth Moore
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 maart 2021 door Patrick Goede

Beth Moore verlaat Southern Baptist Church: "Misstanden in strijd met het evangelie"

Spreekster Beth Moore gaat niet langer verder als 'Southern Baptist'. Dat meldt Religion News. De vrouw die ooit begon met het geven van bijbelstudies tijdens aerobicslessen wil zich niet langer laten associëren met de denomenatie. "Ik ben nog steeds een baptist, maar ik kan mijzelf niet langer identificeren als Southern Baptist", zegt Moore

"Ik hou van veel Southern Baptists en ook van veel Southern Baptist-kerken maar ik kan mezelf niet verenigen met sommige zaken in onze nalatenschap", vervolgt Moore. Ze geeft verder aan de banden met haar uitgever LifeWay Christian te hebben verbroken. Haar bestaande boeken blijven verkocht worden door LifeWay maar er zullen daar geen nieuwe boeken van haar gepubliceerd worden en zij zullen haar ook niet meer vergezellen op live events.

Trump
Moore bereikte een miljoenenpubliek van voornamelijk vrouwen met haar onderwijs. Ze werd gewaardeerd in de Southern Baptist-denominatie, totdat zij zich in 2016 uitsprak over Trump. Moore kreeg "de schok van haar leven" toen ze zijn "Access Hollywood" beluisterde waarin de voormalig president opschept over zijn seksuele escapades met vrouwen. "Dit was geen immoraliteit. Dit was doordrongen van seksueel misbruik", zegt Moore over de tapes.

Moore verwachtte naar aanleiding van de uitlatingen van Trump een woedende reactie vanuit de kerkelijke hoek waar zij tot voor kort deel van uitmaakte. Vooral omdat er zo fel was gereageerd op het seksschandaal rond president Bill Clinton in de jaren 90. Maar in plaats daarvan schaarden veel christenen zich juist achter Trump.

"Deze disoriëntatie was stuitend. Werkelijk stuitend", zegt Moore. Zij begrijpt wel dat Trump een aantal pro-life rechters aanstelde maar kon er niet bij dat Trump tot een 'geloofsheld' gebombadeerd werd. "Hij werd de banier, de posterman van de white evangelicals, de redder van het geloof in Amerika."

Verlies
De uitgesproken Moore ziet vervolgens een enorme terugloop in de verkoop van haar boeken. Haar kritiek op Trump wordt gezien als verraad. Tussen 2017 en 2019 daalt de verkoop van haar boeken met 1,8 miljoen dollar. 

Wanneer er binnen de Southern Baptist Church verhalen aan de oppervlakte komen over seksueel misbruik binnen het kerkgenootschap, maakt Moore zich steeds meer zorgen over de tolerantie van haar denominatie voor leiders die vrouwen onrechtmatig behandelen. Ze begint zich uit te spreken over haar eigen ervaringen met misbruik, met name na een rapport dat in 2019 verschijnt over 700 gevallen van seksueel misbruik gedurende een periode van 20 jaar. 

Haar Twitteraccount werd overladen met steeds meer haat en woede over haar uitlatingen. "Ik kan mezelf in de problemen brengen op Twitter omdat het juist mijn ding is om met woorden en ideeën te spelen", zegt Moore daarover.

Moederdag
Een tweet met een licht uitdagende toon waarin ze zegt op Moederdag te zullen spreken maar dat dit niet "doorverteld mag worden", leidt tot hevige verontwaardiging binnen de kerk. "Opeens ging het niet meer over het misbruik binnen de kerk maar over of vrouwen wel mogen spreken in de gemeente", vertelt Moore.

Het gaat van kwaad tot erger. Kopstukken en prominenten als Albert Mohler jr. en John MacArthur zijn er als eerst bij om te zeggen dat Moore "naar huis moet gaan" en dat op basis van "de scheppingsorde alleen mannen predikant horen te zijn". 

Strijd 
Moore werkte ondertussen aan een bijbelstudie met haar dochter over Galaten. Ze ontdekt dat Paulus Petrus terechtwijst omdat wat hij doet "in strijd is met het evangelie". Die zin blijft hangen bij Beth Moore. Die tekst beschrijft voor haar de verkeerde dingen die ze ziet binnen haar denominatie. "Het was niet in lijn met het evangelie. Het was alsof we op Mars beland waren", aldus Moore.

Op de vraag wat Moore nu gaat doen antwoordt ze: "Ik wil dienstbaar zijn tegenover wie God op mijn weg plaatst."


Seksueel misbruik
- Mara werd ritueel misbruikt: “Als God almachtig is, hoe kon Hij toekijken en niets doen?”
- Marianne werd verkracht: "Mijn vertrouwen in God is gegroeid"
- Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias
- Studenten doorbreken taboe seksueel misbruik: "Het gebeurt in 'normale' gezinnen uit de kerk"
- Slachtoffer van seksueel misbruik vraagt zich af: "Is het ooit nog mogelijk om los te komen uit die wereld?"
Meer over Seksueel misbruik »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Een moedige vrouw die onze voorbede verdient.
Vakanties
Hier adverteren?