Priscilla Docter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET RED EEN KIND

 

Moederschap is universeel: “Liefde voor de kinderen motiveert”

Als moeder van zes kinderen weet ze wat het is als het moederschap het uiterste van je vraagt. Priscilla Docter-Agteres: “Het haalt het mooiste én het lelijkste in je naar boven. Op het ene moment zijn je kinderen fantastisch en ben je tot over je oren verliefd, op het andere moment kan je ze achter het behang plakken” Die uitersten raakten Priscilla, waardoor ze in samenwerking met Red een Kind andere moeders wil inspireren hun moederschap met God vorm te geven. “In het magazine Supermam vinden ze herkenning en worden ze opgebouwd.”

Een moeder met een temperamentvol karakter, zo omschrijft Priscilla zichzelf in ons gesprek. Vanochtend was het tien voor half zes, vertelt ze, haar jongste is 1 jaar. Toch had ook zij veel te leren. Toen haar derde kind in zijn derde levensjaar epilepsie kreeg, had Priscilla het niet meer in eigen hand. “Ik had God meer nodig dan ooit. Het glipte mij door de vingers.”


Priscilla Docter-Agteres

Het hielp haar met andere moeders mee te leven, bijvoorbeeld moeders met zieke kinderen. “Door zware tijden kom je dieper in je relatie met God. Dat is ook zo met het moederschap. Als het in je leven voor de wind gaat, sta je er anders in dan dat je het uit handen hebt moeten geven.”

Blijdschap van moederschap
De tweede editie van magazine Supermam ligt in de schappen, de eerste was een doorslaand succes. “Ik startte het toen ik voelde dat ook moeders hun kracht uit God mogen putten en vandaaruit het moederschap dragen. Het was alsof Hij mijn ogen opende; ik begon steeds meer afgematte moeders te zien. Terwijl God wil dat wij de blijdschap van het moederschap gaan ervaren.”

 “Het onderwerp van het tweede blad is ‘onderweg’. Een idee van vóór coronatijd”, lacht Priscilla, die met de voltallige redactie in een Volkswagen-busje op de cover prijkt. “Maar je bent altijd onderweg met God, dat is nu onze uitleg.”

Hart voor gerechtigheid
Red een Kind is de partner van Supermam, in het magazine. Waarom die connectie? Priscilla: “Ik heb zelf, voor mijn trouwen, in Afrika gewerkt. Daar vond ik ook mijn man, die in Nederland maar 10 kilometer bij mij vandaan bleek te wonen. Toen ik via de uitgever in contact kwam met Red een Kind, werd ik heel warm van hun hart voor gerechtigheid. Door het partnership kunnen we nog veel meer moeders bereiken en veel meer kinderen in nood helpen.”

“Moeders verlangen in hun vermogen het beste voor hun kind. Dat is wat Red een Kind ook voor ogen heeft.” Daarbij raakt Jakobus 1:27 Priscilla: ‘Zuivere en onbevlekte godsdienst voor God, de Vader, is: omzien naar wezen en weduwen in hun druk en zichzelf onbesmet van de wereld bewaren.’ “Dat is wat God dus van ons wil: omzien naar elkaar. “In veel landen waar Red een Kind werkt, krijgen kinderen niet de kansen die in Nederland vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld omdat ouders in extreme armoede leven en nauwelijks inkomen hebben. Ik wil me ook naar hen uitstrekken.”

Moederschap is universeel
In het magazine is een gesprek uitgewerkt van de Nederlandse Anneke en de Malawiaanse Charity. Wat sprak Priscilla daarin aan? “Charity zegt in het stuk: ‘Vroeger had ik een hekel aan veel klusjes, daarom stelde ik het uit. De klusjes zijn niet leuker geworden, maar de liefde voor de kinderen motiveert me om het te doen.’ Dat is enorm herkenbaar. Het moederschap is universeel, de motivatie is precies hetzelfde. Maar wonen en leven is heel anders.”

Het moederschap samen met God aangaan, dat is wat iedere moeder nodig heeft, zegt Priscilla. De drukte met de kinderen kunnen ervoor zorgen dat je er helemaal door opgeslokt wordt, zegt ze. “Wat mij heeft geholpen is om altijd stille tijd te houden. Gewoon op tijd opstaan en een klein uur apart zetten. Als je je eerst vult met de Bijbel en met gebed, begin je je dag anders. Dat kan ik iedere moeder aanraden, het geeft veel verlichting.”

Red een Kind is een christelijke, internationale ontwikkelingsorganisatie, in 1968 opgericht in Nederland. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede, hun familie en hun hele omgeving. We werken daarbij samen met verschillende Nederlandse, internationale en lokale organisaties.

Vraag het magazine Supermam gratis aan!