Godsbeeld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 maart 2021 door Patrick Goede

Zien we God als mannelijk of als vrouwelijk? CIP.nl vroeg het aan voorbijgangers

Na alle ophef rond het zogenoemde 'eerbiedskapitaal' dat terugkeert in de Nieuwe Bijbelvertaling besloot CIP om de stem van het volk te horen over deze gevoelige kwestie. Zien we God als mannelijk of als vrouwelijk? Spreken we God aan met 'U' of met 'Je'? En wat is precies de meerwaarde van die hoofdletter?

Ook theoloog Alain Verheij en ex-heks Joyce de Jongh doen een duit in het zakje. "Ik probeer af en toe bewust een vrouwelijke vorm te gebruiken als ik over God spreek", zegt Verheij. "Dus: 'Zij ging naar beneden om eens naar die toren van Babel te kijken'. Het levert mij soms kritiek op. Mensen zeggen dan: 'Doe niet zo politiek correct'. Maar er zijn ook mensen die het enorm waarderen. Vrouwen bijvoorbeeld die denken dat ze zo volwaardiger beelddrager zijn van God."

De meeste mensen op straat kiezen er voor om God te 'vousvoyeren', dus om Hem met 'U' aan te spreken. "Ik vind Hem toch wel heilig en zo en dan moet je toch wel 'U' tegen Hem zeggen", vertelt een jongetje wiens beide ouders opvallend genoeg aangeven niet veel met God van doen te hebben. "Dat is wel 'U' hoor. Ik zei ook 'u' tegen mijn ouders toen ze nog leefden. Dat zijn mensen die boven je staan. Zo zie ik dat ook bij God. Dat is iets wat boven je uitsteekt", zegt een vrouw uit Sliedrecht.


CIP Video's
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Gerdien verloor haar dochter Miriam (6) in Albanië: "God sprak tot mij in de chaos"
- Jan Pool geschrokken van polarisatie: "Christelijk Nederland, waar zijn we mee bezig?"
- Dominee Hettema stelt transgenders opnieuw voor in zijn gemeente: "Het is geen ziekte"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Opnieuw begint deze discussie over de gender van God! Allereerst is God geest en heeft volgens de bijbel geen lichaam, zoals wij mensen. Daarnaast geeft Jezus duidelijk aan dat God Vader is, dus mannelijk. Ja de mens in naar zijn beeld geschapen, maar dit houdt de karakteristieke persoonlijke van God. Dit komen we door de gehele bijbel heen tegen. Blijkbaar wil God zichzelf op deze manier aan de mens kenbaar maken. En geen flauwe discussie gaan houden over mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, want dan Ha God wel duidelijk gemaakt.
E
God schiep zowel de man als de vrouw naar Zijn beeld en gelijkenis (Gen. 1:27). En beiden hadden de heerschappij over de schepping op aarde (Gen. 1:26-28). In de volmaakte situatie van Eden én nu én in de nieuwe schepping is dat niet anders geworden (2 Kor. 5:17 en context). Wél is het naar mijn mening zo dat het beelddrager zijn en zich als beelddrager gedragen en tonen, door de zondeval en daardoor deonvolmaaktheid, voor zowel man als vrouw moeilijker geworden. Onze "status" is "in Christus" echter weer een andere geworden.
P
De oppergod in de gnostiek is in de beleving van deze valse leer als de oorsprong van alles zowel vader als moeder. De kwade ondergod en schepper van de aarde en mensen, de demiurg, is de kwade mannelijke godheid, in de gnostiek de boze "jahwe" van het oude testament. In de Bijbel is de ware God een Vader en dus mannelijk. De godslasterlijke ideeën van de gnostiek proberen vaste grond te krijgen onder christenen. Oppassen dus!
Toon meer reacties (4)