regenboogtaart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 maart 2021 door Redactie

Boete christelijke bakker voor weigeren bakken LHBTI-taart kwijtgescholden

Een rechter uit Colorado heeft besloten een van de twee boetes van christelijke bakker Jack Phillips kwijt te schelden. Hij werd aangeklaagd nadat hij weigerde een taart te maken voor transgender Autumn Scardina. De LHBTI'er stapte naar de rechter nadat Phillips weigerde een taart te maken voor het vieren van de transitie van Scardina, meldt de Christian Post. Phillips zou met het weigeren van de opdracht twee rechten van Scardina hebben geschonden. Na de uitspraak van de rechter hoeft de christelijke bakker slechts één van de twee boetes te betalen.

Volgens de wetgeving in Colorado kunnen ondernemers geen opdrachten weigeren, wanneer in promotie niet duidelijk is dat zij alleen opdrachten aannemen van een specifieke doelgroep. Scardina klaagde Phillips aan voor het schenden van deze wet en voor discriminatie. Volgens de uitspraak van de rechter was er echter geen sprake van discriminatie, maar wel van een oneerlijke behandeling van de klant. Hiermee wordt één van de twee boetes kwijtgescholden.

Het is niet de eerste keer dat Phillips voor de rechter wordt gesleept na het weigeren van het maken van een taart. In de afgelopen jaren werd de christelijke bakker aangeklaagd voor onder anderen het weigeren van het maken van taarten voor een homohuwelijk en pro-transgender taarten.

Het homohuwelijk was een lange tijd illegaal in Colorado. In 2012 weigerde Phillips om deze reden een taart te bakken voor een homohuwelijk. De zaak werd in 2018 behandeld door het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Volgens de rechters van het Hooggerechtshof was de straf van Philips eerder onterecht en vooringenomen. "Het geloof van de man werd als een 'weerzinwekkend stuk retoriek' omschreven door de rechter", reageerde toenmalige rechter Anthony Kennedy. Dit duidde volgens het Hooggerechtshof op vooringenomenheid en oneerlijke rechtspraak.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen