verkiezingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 maart 2021 door Redactie

'Bijna de helft van kerkgangers kiest voor niet-christelijke partij'

Maar liefst de helft van de kerkgaande christenen die al weten op welke politieke partij ze gaan stemmen, zou kiezen voor een niet-christelijke partij. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek dat Direct Research uitvoerde in opdracht van het Nederlands Dagblad en Dit is de Dag (EO). Het onderzoek werd gedaan onder een representatieve groep van 1059 christenen die minstens eens per maand een (online) kerkdienst bijwonen.

ChristenUnie krijgt binnen het onderzoek de meeste stemmen. 21 procent van de ondervraagden geeft aan op deze partij te gaan stemmen. Daarna volgt het CDA met 16 procent van de stemmen, slechts 6 procent geeft aan op de SGP te gaan stemmen. Het gaat hierbij wel om de mensen die al weten wat ze gaan stemmen. Van de ondervraagden geeft namelijk ook 13 procent aan dit nog niet te weten. Het meest opvallende aan de uitkomsten is echter dat maar liefst 43 procent aangeeft niet op een christelijke partij te gaan stemmen.

D66 lijkt daarbij, met name onder jongeren, erg populair te zijn. Bij de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar scoort wederom ChristenUnie het hoogst met 16 procent, maar daarbij wordt de partij van Gert-Jan Segers kort gevolgd door D66 (14 procent). Ook geeft in deze leeftijdscategorie 7 procent van de ondervraagden aan GroenLinks te gaan stemmen. Als er gekeken wordt naar alle ondervraagden, is VVD de meest populaire niet-christelijke partij.

Lees hier meer over dit onderzoek. 

Reacties

J
Niet te geloven dat christelijke (?) jongeren op D66 stemmen. Zo ongeveer alles wat je als christen niet wilt vind je daar. Jeugdzonde?
W
Zijn er wel “christelijke” partijen? ChristenUnie: Nee. De lijm van het afgelopen Goddeloze kabinet en medewerkers van de samenzwering SGP: nee gezagsgetrouw en loopt achter de plandemie aan. CDA? Lachertje was altijd al een bestuurders partij maar hebben niets Christelijk. Zijn samen met de VVD en D66 hoofduitvoerder van deze gecorrumpeerde samenzwering. Dan hebben we nog JezusLeeft! Het programma staat me wel aan van de laatste partij. Willen Europa uit, een must om een vuist te maken tegen de Babylonische globalisten. Maar kunnen ze het?
H
Strategisch gezien staan de Christelijke partijen dus voor een enorme uitdaging. Blijkbaar hebben zij zich van hun (jeugdige) achterban vervreemd.

Vroeger kon je volstaan met het afdwingen van keuzes en het ondubbelzinnig afkeuren van afdwalingen. 'Nee' zeggen tegen het één was jezelf automatisch buiten de groep plaatsen, met alle gevolgen van dien.

Er is zondermeer behoefte aan Bijbelse politiek. Maar met (alleen) wettisch of halfslachtig krijg je (gelukkig) niet iedereen meer mee.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen