Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 maart 2021 door Redactie

Gert-Jan Segers wil discriminatie niet-gevaccineerde Nederlanders voorkomen

De Europese Commissie komt snel met een plan van aanpak voor een digitaal vaccinatiepaspoort op Europees niveau. ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers is niet enthousiast. Hij wil waken voor een tweedeling, “waarbij niet-gevaccineerden de toegang tot delen van de samenleving wordt ontzegd”. 

Afgelopen weekend kwam Segers' collega Sigrid Kaag (D66) met het plan om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven. Ze vindt het "niet redelijk" als gevaccineerden moeten wachten tot iedereen is ingeënt. D66 lanceerde het plan voor een vaccinatiebewijs zaterdag tijdens een partijcongres. In Israël is zo'n vaccinatiebewijs al ingevoerd. Ook in de Europese Unie wordt over zo'n bewijs gesproken. Vooral zuidelijke lidstaten pleiten er voor. Zij hopen zo vakantiegangers in de zomer te kunnen ontvangen.

Demissionair premier Mark Rutte gaf aan dat een vaccinatiebewijs nut kan hebben. Naar aanleiding daarvan zei Segers eerder dat vaccinatie in zijn ogen een vrijwillige keuze zou moeten zijn. “Vaccinatie gaat ons helpen. Maar dwang en drang gaan ons niet helpen. Wat andere Europese landen willen is aan hen, maar laten we ervoor zorgen dat Nederland een vrij land blijft. Ik zal mezelf te zijner tijd laten inenten, maar vaccinatie moet altijd wel een vrijwillige keus zijn.” Voorzieningen en diensten exclusief aan een vaccinatiebewijs binden vindt Segers ongewenst.

Eind vorig jaar uitte Segers al zijn zorgen over mogelijke vaccinatiedwang of -drang. "Daar zijn veel mensen heel bezorgd over en dat snap ik goed", zei hij destijds. "Laat ik daarom heel helder wezen: als ChristenUnie-fractie zijn wij altijd tegen verplichte vaccinatie geweest en ook tegen drang in de vorm van indirecte dwang. Vaccinatie dringt letterlijk je lichaam binnen en een vorm van dwang of drang is strijdig met de lichamelijke integriteit van elk mens." Daarom stemde de ChristenUnie vóór de moties van de PVV en DENK die zich uitspraken tegen vaccinatiedrang en -dwang.

"Mensen moeten te allen tijde zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. Dat betekent ook dat de ChristenUnie vindt dat de overheid die vrijheid moet beschermen en ervoor moet zorgen dat ook mensen met onoverkomelijke bezwaren tegen vaccinatie de toegang tot het publieke leven behouden. Hoe belangrijk het vaccin ook zal blijken te zijn in de strijd tegen het virus, vaccinatie moet altijd een vrije keus van elk individu zijn. We hopen allemaal dat deze nare tijd snel voorbijgaat en wij willen erop toezien dat dat in ieder geval niet ten koste gaat van onze persoonlijke vrijheid", aldus Segers.

Foto: Eljee Bergwerff

Reacties

J
De CU ziet niet dat Build Back Better al bezig is, ook in NL. Mondkapjes, lockdowns, avondklok, geruïneerde economie en daarna uitsluiten van niet-gevaccineerden zijn opeenvolgende stappen in het BBB-programma. De premier heeft BBB openlijk genoemd en hij ontwijkt vragen daarover. Mevr. Kaag en de premier lopen achter K. Schwab en het WEF aan. Veel politici slapen ... Ze roepen 'ach en wee' over vaccinatieplicht, maar meestal keurden ze de stappen daaraan voorafgaand goed. Na 17-3 zal snel duidelijk zijn hoe democratisch en vrij NL (nog) is.
R
Mooie woorden maar ik kijk liever naar daden, Het CU stemde eerder juist voor een vaccinatiebewijs. voor de coronawet, voor de avondklok, voor mondkapjesplicht, voor de lockdown, voor quarantainemaatregelen van kinderen, tegen in kaart brengen economische schade, tegen onderzoek betrouwbaarheid PCR test, tegen een realistischer IC capaciteit, tegen meer zorgpersoneel, tegen onderzoek naar HCQ en nog veel meer. Men doet nog steeds alsof de pest heerst voor een virus dat zelfs volgens het WHO niet veel erger blijkt te zijn dan een heftige griep.
A
Mooi,mijn stem heeft CU????????
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen