Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Wim Dekker: "Uitspraken Baudet over SGP zijn heel dom" - CIP Podcast

"Een impotent soort christendom en slappe hap", zei Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet over de SGP. "Dit is een hele domme uitspraak", stelt theoloog Wim Dekker in de CIP Podcast. "De SGP is van alle partijen het meest welgezind geweest tot enige tijd geleden. Sommige mensen binnen de SGP willen zelfs verregaand met hem samenwerken. Die mensen schofferen vind ik onverstandig."

"Toen ik las dat Baudet de SGP 'slappe hap' vindt, dacht ik: heb je ze nog wel op een rijtje?", vervolgt Dekker. "Zo'n uitspraak zou veel meer van toepassing zijn op bijvoorbeeld de ChristenUnie, een linkse partij die meer symbool staat voor 'de andere wang toekeren'. De SGP is bijvoorbeeld voor een veel stringenter vluchtelingenbeleid dan de ChristenUnie."

"Eerlijk gezegd neem ik Baudet niet meer serieus. Hij is een hele leuke jongen, maar had nooit de politiek in moeten gaan. Hij trekt het land in met allerlei geroep, maar ik hoor veel minder inhoudelijke verhalen dan voorheen. Het rechts-conservatieve verhaal van de nieuwe politieke partij JA21 is veel reëler."

Beluister het fragment vanaf minuut 28:18

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Jurjen ten Brinke schrikt van polarisatie: Andries Knevel reageert in CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
- Ergernis van de week: standenleer in Gereformeerde Gemeenten - CIP Podcast
- Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Uitspraken Baudet over SGP zijn heel slim. Hij zoekt immers geen samenwerking met SGP, maar werft bij SGP mn ontevreden jonge leden voor zijn partij, door hun ontevredenheid te voeden.

Het lijkt er meer op dat Wim toch die aardige Baudet meer serieus neemt dan Jezus, door zich misprijzend te uiten over Zijn opdracht "de andere wang toe te keren" en op te komen voor mensen in de verdrukking, zoals vluchtelingen. We worden er zelfs over geoordeeld hoe we omgaan met de minsten onder de mensen.
Verbaast mij totaal niet, dat Baudet zo denkt. Voor hem is het natuurlijk erg vreemd, dat je als mens jezelf kleiner wil maken en God juist groot en het van God alleen wil verwachten en dat je niet jezelf steeds op de borst staat te trommelen van: ik dit en ik dat. Kan me dus voorstellen, dat voor een ongelovig iemand, dat wel heel slap en impotent zal overkomen, die begrijpen een dergelijke habitus natuurlijk niet
J
Beste collega Wim, het lijkt mij juist goed dat Baudet dit heeft gezegd. Daarmee toont hij zijn ware gezicht. Het wordt tijd dat ook in orthodox-christelijke kring, waar veel sympathie is voor Baudet, de ogen echt eens open gaan voor deze man.

Heel dapper vond ik in dat verband het antwoord van Kees van der Staay in "1 Vandaag" toen de presentator hem vroeg om een reactie met deze uitspraak: "We weten dat hij graag provoceert".

Dat een intellectueel als Baudet zoveel onzin en nep-nieuws kan uitkramen is echt onvoorstelbaar!