Ravi Zacharias
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 februari 2021 door Kim ten Berghe

God gebruikte een atheïst om een misbruikschandaal aan het licht te brengen

Vorige week werd het lang verwachte onderzoeksrapport van Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) naar buiten gebracht over het gedrag van de vorig jaar overleden Ravi Zacharias. Zoiets lees je niet met droge ogen. Hoewel inmiddels bekend was dat de beroemde apologeet een dubbelleven leidde, wisten we alleen van een handje vol vrouwen die door hem misbruikt waren en van zijn vele leugens over zijn academische verworvenheden.

Toch kwam het niet als verrassing voor mensen die dit soort gevallen volgen. Een man met een onkreukbare reputatie als christelijke denker, die door iedereen op handen gedragen wordt, de wereld overreist, over miljoenen dollars kan beschikken, geen verantwoording hoeft af te leggen, jonge vrouwen mee op reis neemt om hem massages te geven, en een bewezen gebrek aan persoonlijke integriteit – dan kun je wel op je vingers natellen waar dat toe leidt. In dit geval honderden slachtoffers over de hele wereld. Misbruik en verkrachting, en dat alles gedaan in de naam van Jezus, gefinancieerd door goedgelovige christenen.

De eer waarmee hij begaven werd, was zo pijnlijk voor een van zijn slachtoffers, dat ze besloot haar verhaal te vertellen.

RZIM heeft in een ontroerende verklaring haar fouten toegegeven, onder andere het publiek zwartmaken van Lori Anne Thompson, het eerste slachtoffer dat al in 2017 naar voren kwam. Zij werd door Zacharias en zijn organisatie publiekelijk aan de schandpaal genageld als leugenaar en afperser. Het heeft haar leven verwoest, zoals ze uitspreekt in deze persoonlijke verklaring.

Het is echter nog maar een paar maanden geleden dat RZIM helemaal niet wilde toegeven dat Zacharias een misbruiker was, zelfs niet nadat er een handjevol vrouwen met verhalen was gekomen. Ze ontkenden de verhalen, suggereerden dat de vrouwen ‘aangemoedigd’ waren om dit soort onzin te vertellen. Abdu Murray, een van de topleiders binnen RIZM, stelde zelfs voor om iemand in te huren (een ‘rough cop’) om in het verleden van de slachtoffers te duiken om hen in diskrediet te brengen en te intimideren. Dit duivelse plan ging niet door, want een paar dappere mensen vonden de verhalen iets te geloofwaardig om ze glashard te ontkennen en drongen aan op een echt onderzoek.

Maar hoe waren die verhalen eigenlijk naar buiten gekomen? Dat brengt ons bij de atheïst Steve Baughman. Hij was geïnteresseerd in argumenten voor het christelijk geloof en volgde het werk van apologeten, onder wie Zacharias. Als snel kwam hij erachter dat Zacharias loog over zijn academische verworvenheden. Hij confronteerde de organisatie en in plaats van het te erkennen en excuus te maken, werd hij de deur gewezen en communicatie geblokkeerd. Dit deed hem vermoeden dat er meer aan de hand was. Als advocaat wist hij hoe hij feiten boven tafel moest krijgen. Hij deed jaren onderzoek en schreef een boek ‘Cover-Up in the Kingdom’. Christelijke leiders maakten hem belachelijk, negeerden hem of stelden dat hij een atheïst was die een man van God kapot wilde maken. Niemand confronteerde Zacharias. Hij stierf en werd begraven als ‘de C.S. Lewis van onze tijd’.

Waarom moest God een atheïst gebruiken om waarheid en gerechtigheid te brengen voor talloze, door een evangelist misbruikte vrouwen? Dit was onze taak. Dit is onze taak.

De eer waarmee hij begaven werd, was zo pijnlijk voor een van zijn slachtoffers, dat ze besloot haar verhaal te vertellen. Haar reden: ‘zodat andere slachtoffers weten dat ze niet alleen zijn’. Maar aan wie kon ze haar verhaal vertellen? Ze ging Googelen en zag hoe Lori Anne Thompson door RZIM en christelijke leiders was besmeurd. Uiteindelijk kwam ze terecht bij atheïst Steve Baughman. Hij luisterde naar haar, geloofde haar en maakte een video over wat ze vertelde. Christianity Today pakte het verhaal op en deed verder onderzoek, waarbij nog meer slachtoffers gevonden werden. Uiteindelijk moest RZIM wel met een eigen onderzoek komen.

Er zijn talloze lessen en waarschuwingen te trekken uit het verschrikkelijke verhaal van Ravi Zacharias. Maar dit is er een die we niet mogen vergeten. Als iemand ons vertelt dat ze door een christelijke leider misbruikt zijn, mogen we dat nooit zonder grondig onderzoek afdoen als leugens. Voor elke vrouw die haar verhaal vertelt, zijn er velen die het niet doen. Je ziet altijd maar een topje van de ijsberg. Hoeveel vrouwen hadden ‘gered’ kunnen worden als Lori Anne was geloofd? Waarom moest God een atheïst gebruiken om waarheid en gerechtigheid te brengen voor talloze, door een evangelist misbruikte vrouwen? Dit was onze taak. Dit is onze taak.

Lees ook: Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.

Reacties

T
Deze raak rond Ravi Zacharias is heel tragisch maar gelijk ook bemoedigend. Ondanks het feit dat RZ voor velen heldenstatus heeft/had, heeft de waarheid namelijk gezegevierd. Vrouwen hebben met leeuwenmoed gewaagd hun verhaal naar voren te brengen, want de kans van slagen is gering, maar gelukkig deden ze het. Er valt heel veel te leren van deze kwestie. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen in slechts 3% van hun aanklachten liegen. Geloof hun verhalen dus, zeker als het gaat om aanklachten van meerdere vrouwen!
Uiteindelijk zal alles aan het licht komen (Luk. 8:17; 1 Cor. 3:13). Een ernstige waarschuwing voor ons allemaal.
P
Uit het relaas van Lori Ann Thompson blijkt ook hoe RZIM als organisatie meeging in de valse beschuldigingen, zonder enig onderzoek. Ik zie geen enkele redelijke grond om de organisatie te laten voortbestaan.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen