Ds. P. Roos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik ben bang dat God mij straft vanwege godslasterlijke gedachten'

"Sinds korte tijd heb ik last van godslasterlijke gedachten. Ik ben bang dat de Heere mij erg zal straffen omdat de godslasterlijke gedachten niet ophouden. Dan ben ik blij als ik een dagje weg ga en ik niet meer hoef te denken aan al deze twijfelende gedachten. Ik vind het moeilijk om te zien of dit het werk van de duivel is of dat ik inderdaad ten diepste de Heere niet wil volgen. Ik hoor hier zoveel mensen zeggen dat ze bekeerd zijn. Ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Hoe kom ik daar?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Er is angst bij je dat God je niet vergeeft en dat je zonden te ernstig zijn", merkt ds. P. Roos op. "Ik heb eigenlijk maar één antwoord op wat je kwelt: besef dat het vlees nooit bekeerd wordt. We zijn zondaar en dat levert al deze tegenstrijdigheden op. Aanvaard jezelf gerust als zondaar. Natuurlijk niet uit gemakzucht, maar als noodzakelijke zelfkennis. Paulus voelde zich vleselijk, verkocht onder de zonde (Rom. 7:14). Erger kan het bij jou en ons niet worden. En Paulus was wel echt veranderd en gelovig. Waarom jij dan niet? 

Ik heb eens een echt gelovige vrouw gekend, die met tranen in haar ogen zei dat ze bang was voor verharding. Haar tranen spraken haar vrees tegen. Het is natuurlijk wel goed, dat je bang bent voor elk teken van verval, maar je zult je eigen angst en zorg altijd weer opnieuw blijven onderzoeken en wantrouwen. Niet doen dus! Aanvaard het, laat het gaan. Je krijgt dat boze vlees er niet onder. Het zal zich steeds sterker willen verzetten.

Geloof dat de Heere machtig en gewillig is, je te redden en te sterken. Daar hebben we geen wiskundige zekerheden van, maar wel een geloofszekerheid. Je angst zoekt altijd weer de zwakke punten op, maar dat is juist overtrokken. (...) Besef ook dat het leven een strijd is. In de wereld, maar vooral ook in het leven met de Heere. Strijd de goede strijd des geloofs!", aldus de christelijke gereformeerde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Breng iedere godslasterlijke gedachte bij de Heer. D.w.z. zeg tegen de Heer, dat je deze gedachten niet wilt en noem die gedachten,breng ze in het licht; vraag de Heer je van deze gedachten te reinigen en jou juist te vervullen met Zijn Heilige Geest en dat iedere keer weer als je zo'n aanval v.d. duivel krijgt, want die zit erachter en wil jou geloof nekken en jou zelf ook.Ga die strijd aan en blijf volhouden om naar de Heer te gaan. Iedere keer weerr. Zo heb ik ook overwinning gekregen over deze verzoekingen, want ik heb ze ook gehad.
2. Vergeet niet: Jezus is overwinnaar en is sterker dan de duivel. Als je bij Jezus in gebed gaat kan de duivel jou niets doen, want hij heeft niets te vertellen en is op Golgotha openlijk tentoon gesteld door de Heer en moet zwijgen, dan ben je op overwinnings en genade grond. Daar ben je veilig! Zeg de Heer alles, vraag desnoods vergeving als je dat rustig maakt, maar noem die gedachten en, nogmaals, vraag de Heer om ze weg te doen en je te reinigen daarvan en je te vervullen met Zijn Heilige Geest. De Heer kan dat en Hij wil het ook doen.
En vergeet niet: Jezus heeft je onnoemlijk lief. Hij straft je niet. Hij is juist gekomen om je te redden en denk je nou werkelijk, dat hij je dan gaat straffen? Zeker niet! Hij heeft Zijn leven gegeven voor jou en wil juist dat je leeft. Voor de Heer hoef je dus absoluut niet bang te zijn. Hij is met ontferming over jou bewogen. Johannes 3:17 - HSV

"God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen