Frank Chikane
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 februari 2021 door Redactie

Hoge vertegenwoordiger Wereldraad van Kerken suggereert dat Israëlische Joden demonisch zijn

De Zuid-Afrikaanse dominee Frank Chikane, voorzitter van de Commissie van Kerken voor Internationale zaken van de Wereldraad van Kerken (WVK), suggereerde in een online meeting dat Israëlische Joden demonisch zijn, meldt Christenen voor Israël.

“We moeten beginnen te zeggen tegen degenen die Israël steunen in het ontmenselijken van Palestijnen, dat het bloed van het volk van Palestina van hun hand geëist zal worden omdat ze samenwerken om dit systeem in stand te houden“, zei Chikane tijdens een recent webinar via Zoom, waaraan meer dan 300 christelijke activisten meededen om een film te promoten over pro-Palestijns activisme.

Chikane, een Zuid-Afrikaanse predikant, suggereerde openlijk dat Israëlische Joden demonisch zijn. Hij zei dat de Palestijnen “te maken hebben met dezelfde demonen waarmee we in Zuid-Afrika te maken hadden, behalve dat in het geval van de Palestijnen de demonen veel meer andere demonen uitnodigen om hun strijd veel moeilijker te maken.”

Chikanes ophitsing gaf woorden aan de vloek in het Nieuwe Testament: “Zijn bloed kome over ons en onze kinderen”. Deze vervloeking om voor eeuwig de Joden te vergelden voor de kruisiging van Jezus, resulteerde door de eeuwen heen in het vermoorden van honderdduizenden Joden. De aanklacht van godsmoord gaf aanleiding tot het slachten van Joden op theologische gronden, en veranderde hen in duivels. 

Volgens Christenen voor Israël is de Werelraad van Kerken in de ban van de Palestijnse ‘bevrijdingstheologie’, verwijzend naar anti-Israëlische en anti-zionistische retoriek uit het verleden. Het Simon Wiesenthal Centrum maakte na onderzoek op dat de WVK onbeperkt kritiek uitte op Israël, terwijl het weinig tot geen kritiek had op de wrede regimes in landen als Cuba, Noord-Korea, Venezuela, China en Iran. Eerder werd bekend dat de WVK zich actief inzette voor het promoten van de boycot van Israël.

De WVK heeft geprobeerd zich te distantiëren van de opmerkingen van Chikane, door te zeggen dat hij afkomstig was van het Afrikaanse Nationale Congres, en om die reden niet sprak namens de WVK. Theoloog Gerald McDermott was het sterk oneens met de opmerkingen van Chikane en verklaarde dat Chikane “geen feeling met de werkelijkheid op de grond” had. 

De Zoomsessie van de WvK werd vorige week in het nieuwsmedium Algemeiner besproken door Dexter van Zile. Lees hier meer op de site van Christenen voor Israël.

Reacties

c
Het blijft maar weer terugkomen onder de naam Christenen. Dit soort gedachten heeft al miljoenen joden gedood in de laatste 2000 jaar geschiedenis. Eerst apart zetten als onmenselijk en daarna uitmoorden. En wij ons maar afvragen waarom joden christenen wantrouwen als ze hun familie's in het verleden als beesten hebben afgeslacht verbrand, levend begraven hebben onder het symbool van het kruis.
Ach de Wereldraad van Kerken kan zich wel distantiëren, maar is zelf geen haar beter. Een linkse club die het niet hoog opheeft met Israël.
C
Is er dan helemaal kritiek hierop van zijn "achterban"? Iemand die dergelijke ideeen spuit zou niet zo'n belangrijke positie moeten innemen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen