Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 februari 2021 door Jeffrey Schipper

OGGiN-predikant en ongelovige huisarts uit Rouveen zijn goede vrienden

Op de tafel van dokter Reza Pezeshki Nia ligt de Statenvertaling; cadeau gekregen van zijn goede vriend ds. H. H. Romkes. Ze leerden elkaar kennen bij een sterfbed van een vrouw. Een heftige longontsteking werd haar fataal. De dominee van de oud gereformeerde gemeente in Nederland (OGGiN) te Rouveen riep de dokter op om voor haar te bidden, maar hij weigerde. Later gingen de twee een kop koffie met elkaar drinken. Het begin van een bijzondere vriendschap.

Met blijdschap denkt het tweetal terug aan een gezellige barbecue vorig jaar, aan het Ketelmeer. "We hebben begrip en respect voor elkaar, we proberen elkaar nergens van te overtuigen", vertelt de dokter in gesprek met NRC. Over vaccinatie verschillen de twee hartgrondig van mening. Een vaccin halen is voor ds. Romkes niet eens het overwegen waard. De predikant ervaart vaccinatie als "een klap in het aangezicht van de HEERE" omdat hij zijn vertrouwen dan op iets anders stelt. "Voor mij is het vaccin heilig, ik promoot het bij iedereen, maar Harm (de predikant, red.) zegt: ik wil die rommel niet hebben", vertelt de dokter.

In december 2020 voelde de dominee zich niet helemaal goed. Hij verkondigt dat we het van de Heere moeten verwachten, ook in deze coronacrisis. Maar om zich heen hoorde de predikant andere geluiden. Christenen brachten het tegenovergestelde aan het licht. "Ik voelde me als Elia bij de berg Karmel die aan het volk der Israëlieten vraagt: is Baäl nou god of is de HEERE God? Je denkt: ik sta alleen." De dokter: "Daarom heb ik je een paar tabletjes gegeven. En nu neem je wat meer rust. Je wandelt met de hond."

Lees het volledige artikel in NRC.

Reacties

C
De dominee geeft in het artikel aan dat wij ons vertrouwen op de HEERE God moeten stellen. Dat is terecht. Toen de Here Jezus verleid werd door satan werd Hij verleid om als Gods Zoon een eind te maken aan zijn honger door van stenen brood te maken. Maar vertrouwen kan ook te ver gaan. De dominee citeert psalm 91, maar laat de duivel die psalm nu ook kennen! Hij probeert de Here Jezus te verleiden om van een hoge plaats in de tempel naar beneden te springen....

Lees verder: https://simpelkees.nl/is-vaccineren-een-verzoeking

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen