kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 februari 2021 door Redactie

Oproep PKN: Stel kerkgebouw open voor middelbare scholen

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft haar gemeenten opgeroepen om te overwegen hun kerkgebouw beschikbaar te stellen aan lokale middelbare scholen. Dit naar aanleiding van een vraag van het ANP over dit onderwerp.

Op dit moment zijn alle middelbare scholen in Nederland nog gesloten. Het kabinet is echter een het kijken of het mogelijk is om deze weer gedeeltelijk of volledig te openen. Daarbij zullen dan echter wel strenge voorwaarden gelden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de anderhalve meter afstand. Daardoor komen veel scholen echter in de problemen en is er te weinig ruimte om alle leerlingen te ontvangen. Eerder vroeg de overkoepelende organisatie van middelbare scholen, de VO-raad, daarom om extra geld om andere ruimtes te huren.

Kerken zouden echter ook een prima extra ruimte kunnen zijn voor middelbare scholen. Het ANP vroeg vervolgens aan de PKN of hun kerkgebouwen hiervoor beschikbaar zouden zijn. De kerk noemt dit bij monde van ds. Marco Batenburg, preses van de generale synode, en Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie, een “sympathieke gedachte”.

“In de visienota spreken we de wens uit om betekenisvol kerk te zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders. Dit is één van de manieren waarop we daar vorm aan kunnen geven. Daarom bevelen we dit van harte aan en vragen we gemeenten serieus te overwegen de gebouwen open te stellen voor het voortgezet onderwijs.”

Men benadrukt echter wel dat het uiteindelijk altijd de lokale kerkenraad is die beslist of hun gebouw al dan niet opengesteld wordt voor middelbare scholen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen