Kerk van Sint Maria van Sion
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 februari 2021 door Redactie

Ooggetuigen bevestigen aanslag op christenen Ethiopië: "Er lagen lijken op de hoek van elke straat"

Honderden christelijke Ethiopiërs uit Tigray werden doodgeschoten voor de kerk waarvan zij geloven dat hier de Ark van het Verbond ligt. De nabestaanden van de slachtoffers mochten dagen lang hun geliefden niet begraven van Eritrese soldaten, vertellen getuigen. Het gerenommeerde persbureau Associated Press sprak met een pastoor en een bezoekende universiteitsdocent die in Axum waren op de dag van de aanslag. "Op elke hoek van de straat lagen lijken", aldus de docent Getu Mak.

De plaats Axum is van groot belang voor Eritrees Orthodoxe christenen. Zij geloven dat de Ark van het Verbond met de stenen tafelen te vinden is in de Kerk van Sint Maria van Sion. Gelovigen uit Tigray noemen de plaats ook wel 'Axum Zion'. De pastoor vertelt aan AP over de aanslag. "Ik ontsnapte per toeval samen met een priester. Terwijl wij over de straten wegvluchtten, hoorden we hoe talloze geweren schoten losten." De priester en pastoor bleven rennen waarbij ze naar eigen zeggen struikelden over de lijken die op straat lagen. Volgens de pastoor vielen er ongeveer 800 slachtoffers.

Volgens de pastoor bleven de soldaten in Axum en vermoordden en plunderden zij alles wat op hun pad kwam. Getu Mak was tevens getuige van de terreur. Hij vertelt aan AP over de vreselijke gebeurtenis. "Hoe kan ik het omschrijven? Er waren talloze doden", aldus Mak. "Het was verschrikkelijk. Op elke hoek van de straat lag een lijk. Je hoorde mensen huilen in hun huizen." Mak was uitgenodigd om een gastles te geven op de universiteit in Axum. In de nachten na de aanslag hoorde de hoogleraar hoe hyena's uit de bergen naar de stad trokken op zoek naar eten. De dieren aten van de lijken die op de straten lagen, terwijl de stad begon te stinken. "Ik zag hoe iemand met een kar ongeveer twintig lichamen probeerde weg te dragen bij de kerk. Eritrese soldaten stopten de kar en gooide de lichamen terug de straat op", aldus Mak. "We konden geen formele begrafenissen regelen, maar hebben de lichamen begraven in een massagraf", reageert de pastoor verder.

De aanslag was onderdeel van een conflict tussen separatisten van het Volksbevrijdingsfront van Tigray, de regio Amhara, de regering van Ethiopië en soldaten uit Eritrea. "De regering en Eritreeërs willen de Tigray-cultuur wegvagen. De aanval is gericht op het verwijderen van de culturele vertegenwoordiging van Tigray", legt historicus Michael Gervers uit.

De pastoor vertelt aan AP dat hij dagelijks nieuwe slachtoffers begraaft. "Als je het platteland op gaat is de situatie nog veel erger", aldus de pastoor. "Eritrese soldaten vermoorden mensen in het platteland rondom Axum. Ze zijn op zoek naar gevluchte strijders van het Volksbevrijdingsfront van Tigray. Ze vermoorden iedereen die op hun pad komt." Mak heeft een oom in de landelijke gebieden van Tigray die deze uitspraak bevestigt.

In de afgelopen weken gingen er geruchten de ronde over een aanslag bij de Kerk van Sint Maria van Sion eind november. Naar schatting vielen er honderden slachtoffers bij de Tigray kerk. De regio in het noorden van Ethiopië is afgesloten voor journalisten, waardoor het verifiëren van het verhaal lastig verliep. Inmiddels hebben meerdere ooggetuigen verslag gedaan van de situatie in gesprek met AP. Een van de pastoors van de kerk in Axum hielp bij het begraven van de gelovigen in een massagraf. Hij gelooft dat er ongeveer 800 mensen kwamen te overlijden bij de aanslag.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

J
Dit artikel staat al twee dagen te lezen voor iedereen!

Niemand die ook maar enige afschuw wenst te uiten over de zoveelste aanslag begaan door `aanhangers van de ideologie van de wreede`??

Waar blijft de veroordeling hiervan door ---- D E N K ?Niemand ook maar geïnteresseerd in dit onderwerp!

Dit is ONS voorland! Dit staat binnenkort in Eurabia ook te gebeuren!Sinds 11 september 2001 zijn er inmiddels wereldwijd 38.679 aanslagen met minstens één dode , gepleegd namens deze "ideologie"! (jihadwatch.org)
c
@ beste Dirk het kan ook zoals Stefanus God vergeef ze want ze weten niet wat ze doen.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen