abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 februari 2021 door Redactie

Abortus vrijwel onmogelijk in South Carolina door nieuwe wet

In de Amerikaanse staat South Carolina is een nieuwe wet ingevoerd waardoor abortus in vrijwel alle gevallen illegaal is. De wet werd afgelopen nacht ondertekend door gouverneur Henry McMaster. Vrouwenrechtenorganisatie Planned Parenthood maakte bekend de staat aan te gaan klagen.

Volgens de nieuwe wet is abortus niet meer mogelijk vanaf het moment dat het ongeboren kindje een waarneembare hartslag heeft. Artsen zijn verplicht om te controleren of er sprake is van een hartslag. Wanneer dit inderdaad het geval is, mag abortus slechts in uitzonderlijke gevallen. Denk daarbij aan een medisch noodgeval of verkrachting. Overtreding van de wet resulteert in een gevangenisstraf.

Vrouwenrechtenorganisatie Planned Parenthood heeft vrijwel direct na de ondertekening van de wet laten weten een rechtszaak aan te gaan spannen tegen de staat South Carolina. Volgens hen gaat de nieuwe wet in tegen de inmiddels beroemde uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973. Destijds bepaalde het hof in de zaak Roe vs. Wade dat vrouwen het grondwettelijke recht hebben om een abortus te laten uitvoeren. Deze zaak wordt veelvuldig als uitgangspunt genomen in de Verenigde Staten bij zaken die over abortus gaan.

Gouverneur Henry McMaster stelde na het ondertekenen van de wet dat het een geweldige dag is. “Er zijn op dit moment heel veel harten die kloppen van blijdschap.”


Abortus
- Kamermeerderheid voor afschaffen bedenktijd abortus, opvallende draai SP
- Waarom Biden waarschijnlijk meer abortussen voorkomt dan Trump
- Veel Nederlanders niet bekend met de abortusgrens van 24 weken
- 42,6 miljoen abortusbehandelingen uitgevoerd in 2020: 'Grootste doodsoorzaak ter wereld'
- Ruben Bikker: "Onze droom is dat alle abortusklinieken worden gesloten"
Meer over Abortus »

Reacties

J
Elke vrouw die abortus overweegt moet verplicht worden om naar een 20 minuten durende instructiefilm te kijken, waar een actuele 2e trimester abortus wordt uitgevoerd.

Welke partij gaat dit introduceren om dit als verplichting op te nemen bij het eerste abortusgesprek.
J
En daarna als tweede stap een halfuur luisteren naar enkele getuigenissen, zoals het verhaal van Joanne,

die dacht dat abortus de ENIGE oplossing was:

`Met grof geweld werd het kindje uit mij gesloopt`Ik stel voor, dat alle leden van de Tweede Kamer een uur voor de jaarlijkse troonrede, EERST gezamenlijk naar een instructiefilm over de realiteit van een 2e semester abortus moeten kijken!

Iemand die daarna nog steeds voorstander van abortus is, wordt ogenblikkelijk als `staatsgevaarlijk´ geschorst als lid van de Staten Generaal!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen