GerGem Kampen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Jongen (14): 'Is het raar dat ik dominee wil worden?'

"Is het raar dat ik dominee wil worden? Ik ben elke dag wel aan het preken en preken aan het lezen, maar ik ben niet bekeerd. Ik heb wel gebedsverhoringen waarbij ik sterk mag geloven dat God in mij werkt. Is dat raar", aldus een 14-jarige jongen in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Om met dat laatste te beginnen: Zoiets is nooit raar, maar vraagt wel om nader onderzoek bij jezelf", antwoordt J. H. Doeven, voormalig ouderling in de Gereformeerde Gemeenten. "Want we kunnen onszelf niet zo gemakkelijk doorgronden en eerlijk bezien. Daar hebben jij en ik de leiding van God de Heilige Geest bij nodig. En de Heilige Geest gebruikt daarvoor het Woord van God, de Bijbel.

Onderzoek daarom het Woord van God, lees veel in je Bijbel en laten de preken die je leest je daarbij een uitlegger zijn. Lees Handelingen 8: 30-31. Filippus vroeg aan de kamerling: Verstaat (begrijpt) u wat u leest? En de kamerling antwoordde toen: Hoe zou ik het kunnen begrijpen, als niemand mij onderwijst, uitlegt? Laten zo de preken die je leest je uitleggen wat de HEERE in Zijn Woord tot je zegt. an ga je zien wie jij bent, een klein, nietig, zondig mensje. Maar dan ga je ook zien Wie de Heere Jezus voor zulke zondige mensen wil zijn.

Wat je begeerte om dominee te worden betreft, God zegt in Zijn Woord in 1 Timotheüs 3: 1, dat dit (het begeren van het opzienersambt) een treffelijk werk is. En ook daarvoor geldt dat je de Heere moet gaan vragen of hij door Zijn Geest uit Zijn Woord laat blijken dat Hij je in Zijn dienst wil hebben als dominee." Doeven wenst de vragensteller Gods leiding toe op zijn levensweg.

Foto: GerGem Kampen

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Twee keer een jongen van 14 jaar, binnen de gereformeerde gemeente, en twee totaal verschillende antwoorden.

Alleen deze zinsnede "Want de Heere gebruikt altijd en alleen Zijn Woord om ons tot inkeer en terugkeer te brengen.", die is gewoon niet waar.
Wat ontroerend mooi om over het verlangen van die 14-jarige jongen te lezen. Hij beschouwt zich als nog niet bekeerd, terwijl we toch in hem zo duidelijk opmerken, dat hij niet zonder de Here zou willen. (Lees nu eens de reactie van die ouderling uit de Gergem daarop in REFOWEB) Had die man – om die jongen aan blijde geloofszekerheid te helpen – hem niet eenvoudig kunnen antwoorden, dat wie op Christus zijn vertrouwen stelt, zeker gered wordt? En dat zonder mitsen en maren! Hoe is het eigenlijk met de ziel van die ouderling?T
Heidenen moeten zich bekeren, God ziet het hart aan, daar oordelen mensen niet over.

"oordeelt een ander niet, opdat gij niet veroordeelt wordt".
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen