Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Els van Dijk hoopt dat CGK-broeders eenheid bewaren: "Kerkscheuring moet voorkomen worden"

"Er zijn veel scheuren door families en kerken gekomen door standpunten van mensen. In de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) moeten nu ingedriënten gevonden worden om een nieuwe kerkscheuring te voorkomen", stelt Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, in de CIP Podcast. Met haar bespraken we over nieuwe onrust in de CGK over de vraag of vrouwen wel of niet welkom zijn als ambtsdrager.

Zes predikanten hebben in een brief hun zorgen kenbaar gemaakt over de “dreigende breuk” in deze kerk. Ze roepen op tot eenheid. Van Dijk: "In de brief zeggen zes predikanten tegen andere broeders: laten we de eenheid niet verstoren omdat we over dit thema verschillend denken. We moeten de eenheid bewaren. Die eenheid is gebaseerd op de eenheid in Christus en niet op een exegese waarover verschil van mening is. En die zoektocht zal er altijd zijn, ook in een breed kerkverband als de CGK. Er zijn CGK's die dichter tegen de Gereformeerde Gemeenten aanzitten en CGK's die zich meer verwant voelen met de Nederlands Gereformeerde Kerken. Die veelkleurigheid is altijd een kracht geweest."

Tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers stellen dat kerken die vrouwen bevestigen als ouderling of diaken voor verdeeldheid zorgen; deze handelwijze gaat immers tegen gemaakte afspraken in. "De briefschrijvers koersen niet aan op een standpunt, maar op eenheid om een kerkscheuring te voorkomen", merkt Van Dijk op. "Dat is het hart van het verhaal. Het gaat niet om standpunten, maar het verlangen naar eenheid. Er moet een weg gevonden worden om elkaar te vinden in Christus. Daar zou het om moeten gaan."

Beluister het fragment vanaf minuut 36:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Gebrek aan eenheid onder christenen is een teken van gemis aan gemeenschap met God. Als in gevestigde kerken mensen een ander standpunt in gaan nemen en hun standpunt op gaan dringen aan anderen ipv zich te voegen bij een gemeente die aan hun standpunt voldoet, dan komt de focus te liggen op het bestrijden van elkaar ipv vanop de de verbinding . En satan lacht
J
Het is mijn overtuiging, dat Gebrek aan eenheid altijd daar ontstaat: waar mensen hun 'stokpaardjes van ongeloof ' niet los wensen te laten en daarom laten prevaleren boven "Al de Schrift is van God ingegeven"!

Arglistig is het hart!

Je hoort en leest dan ook vele redenaties in de trant van: Ja, Er staat wel geschreven, maaaaaaaaaaar ..... (GKv: vrouw in het ambt! en de komende homopraxie?)

Voorspelbare afloop

Twijfel zaaien, tweedracht, zin doordrijven?, scheuring een feit!
J
Nehemia voorkwam scheuring

Zo twistte ik met hen, en vloekte hen, en sloeg sommige mannen van hen, en plukte hun het haar uit; en ik deed hen zweren bij God: Indien gij ...

Alzo reinigde ik hen van alle vreemden; en ik bestelde de wachten der priesteren en der Levieten, elk op zijn werk;

Jezus en scheuring?

Willen jullie OOK niet gaan

Van toen af gingen velen Zijner discipelen terug, en wandelden niet meer met Hem

Heere, tot Wien zullen wij heengaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens

Gij zijt de Christus, de Zoon des levenden Gods